Direct naar artikelinhoud
The Last Game

Turkse cinema verovert Belgische bioscopen

Still uit 'The Last Game'Beeld RV

The Last Game , die deze week in de zalen komt, heeft een Turkse cast en crew. Maar vergis u niet: de film is een Belgisch product, en hij speelt in op de grote vraag naar Turkse cinema in Europa. Een trend waar ook Kinepolis al lang op inzet.

In België wonen zo’n 230.000 mensen met een Turkse achtergrond. Maakt u geen deel uit van deze groep, dan is de nakende release The Last Game u allicht ontgaan. De Belgische film is helemaal in het Turks gedraaid. En met een Turkse cast, onder wie de beroemde acteur Ali Sürmeli. “De Turkse Robert De Niro”, zegt Kurt Cammon, producent en zelf Belg van Turkse origine.

“Toch noem ik het geen Turkse film. Het is een Belgisch verhaal, het speelt zich hier af, en we hebben het gemaakt met steun van het VAF. Maar we hebben ook internationale ambities. Zo zal de film eveneens spelen in Turkije, Duitsland, Frankrijk en Nederland.”

Al doet Cammon er niet flauw over: in binnen- én buitenland mikt The Last Game in de eerste plaats op een publiek met Turkse roots. “De Turkse filmindustrie is een van de grootste ter wereld, ze biedt dus heel wat mogelijkheden. Turkse blockbusters komen ook uit op de Europese markten, voornamelijk via twee grote, Duitse distributeurs. Logisch, Duitsland heeft drie miljoen inwoners van Turkse afkomst.”

60.000 kijkers

Ook in ons land zijn ze vaste prik in de bioscopen van Kinepolis. Jaarlijks worden er een dertigtal Turkse titels geprogrammeerd, voornamelijk in de complexen in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Luik, waar de Turkse gemeenschap het grootst is. De komedie Recep Ivedik 5 – de vijfde in de serie met komiek Sahan Gökbakar – lokte vorig jaar maar liefst 60.000 bezoekers naar de Belgische Kinepolis-zalen. Ter vergelijking: een Turkse film in het cinefiele circuit lokt in het beste geval een paar duizend bezoekers, en de Vlaamse films die hier vorig jaar 60.000 bezoekers haalden, zijn op één hand te tellen.

“Turkse films blijven een klein aandeel van wat we doen, maar we willen die specifieke doelgroep blijven bedienen”, zegt Anneleen Van Troos van Kinepolis. “We proberen voor deze films gericht te communiceren, bijvoorbeeld op basis van onlineprofielen van onze bezoekers. Zij krijgen een mailtje wanneer er een nieuwe Turkse film in de zalen is. Wie niet in die doelgroep zit, zal het allicht minder opmerken.” Er bestaan geen data over die vertellen of deze films enkel en alleen door een Turks publiek bekeken worden – alle films zijn in het Nederlands ondertiteld – maar in de complexen wordt het wel zo aangevoeld. 

“De trend van zwaar inzetten op films voor de Turkse gemeenschap is al zeker twintig jaar bezig”, zegt Fikret Aydemir, hoofdredacteur van het Belgisch-Turks maandblad Kuzey. “Natuurlijk is er een grote interesse vanuit de Turkse gemeenschap. Dat gaat niet zozeer om de taal. Zo worden de films van bijvoorbeeld Gentenaar Kadir Balci ook enorm gesmaakt, ook al zijn die in het Nederlands gedraaid. Wel gaat het om herkenbaarheid, om de waarden en normen. Om de namen van personages, die niet Peter of Frans heten. Dat creëert een grotere betrokkenheid.”

Stormloop

Twee weken geleden zorgde de film Can Feda nog voor een heuse stormloop in Hasselt. Dat had veel te maken met de uitzonderlijke aanwezigheid van de Turkse steracteurs Burak Özçivit en Kerem Bürsin. Aydemir: “Vroeger organiseerde de Turkse kunst- en cultuurstichting zelf heel wat grote premières van Turkse films in Brussel, in aanwezigheid van alle grote acteurs. Maar dan is Kinepolis op de kar van de Turkse cinema gesprongen, en was het gedaan met de premières en gala’s.”

Maar vorige week kreeg The Last Game dan toch weer een grootse première in Hasselt. De Belgische productie heeft dan ook grote ambities. Zo kwam de film vorige week al uit in 150 bioscoopzalen in Turkije, en er komt ook een release in de rest van Europa. “In ieder land is er een publiek voor deze film”, zegt Cammon. “Je vindt de Turkse cultuur overal. Al wil ik echt benadrukken dat deze film niet enkel voor een Turks publiek werd gemaakt.”

The Last Game is vanaf 25/4 te zien bij Kinepolis.