© Patrick De Roo, IF

Spoorwegbeheerder na weer tragisch ongeval door elektrocutie: “Onmogelijk om alles af te sluiten”

De 18-jarige musicalacteur Arne Decock uit Aartselaar is gisteren overleden nadat hij op de paal van de bovenleiding van een spoorlijn was geklommen. De jongeman kwam van een verjaardagsfeestje en was in het gezelschap van een vriendin.

Jef Wijckmans, Sam Reyntjens

Arne Decock, uit Aartselaar, was zaterdagnacht samen met een vriendin op terugweg van een verjaardagsfeestje toen hij rond 3u aan het spoorwegterrein in de Lange Lei in Boom kwam. “Hij is daar het NMBS-terrein opgegaan en klom op een paal van de bovenleiding. Toen is hij geëlektrocuteerd”, zegt Christel Minne, woordvoerster van het parket Antwerpen.

(Lees verder onder de video)

Doordat een vriendin van de jongeman alles zag gebeuren, kon het parket al snel enkele pistes uitsluiten. “Er was geen kwaad opzet, noch een tussenkomst van derden”, aldus nog Minne. Ook een wanhoopsdaad lijkt uitgesloten.

De jonge Arne kreeg een stroomstoot van 3.000 volt en viel naar beneden. De opgetrommelde hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar dat was tevergeefs. Decock overleed ter plaatse.

Musicalacteur

Op sociale media stroomden de steunbetuigingen van vrienden en fans gisteren massaal binnen. De jonge kerel uit Aartselaar had bijna tienduizend volgers op zijn Instagrampagina.

Zijn bekendheid verwierf hij als musicalacteur. “Droom zacht, droom de muziek”, verwezen verschillende rouwberichten naar een van de liedjes die hij op het podium zong.

Arne Decock speelde in 2016 een van de hoofdrollen in de musical Kadanza Together van Studio 100 en Ketnet (zie onder). “Ik vind het super om op een podium te staan. Dat geeft me echt een adrenalinekick”, zei hij daar toen over in een interview met Gazet van Antwerpen. Eerder had hij ook al in Ben X en The Sound of Music meegespeeld en sprak hij stemmen in voor verschillende animatiefilms en -series.

Die eerste stappen in de musicalwereld smaakten duidelijk naar meer. “Ik hoop musical minstens als hobby te kunnen houden. En liefst wil ik er mijn beroep van maken. Maar ik loop niet te hard van stapel”, klonk het in 2015.

Sinds dit schooljaar ging Decock naar het Koninklijk Conservatorium in Brussel.

De ouders en de oudere zus van Arne Decock kregen gisteren slachtofferhulp aangeboden door de politie, zegt Aartselaars burgemeester Sophie De Wit (N-VA). “Ik heb begrepen dat het om een tragisch ongeval gaat. Ik leef enorm mee met de familie”, aldus De Wit. “Ik ben zelf mama van vier maar ik kan me amper inbeelden wat zijn mama, het gezin en de naaste betrokkenen nu doormaken. Als gemeente kunnen we voorlopig weinig meer doen dan begrip en medeleven betonen.”

“Onmogelijk af te sluiten”

Op quasi dezelfde plaats als waar Decock gisteren het leven liet kwam ook in 2012 al een jonge kerel om het leven. De 15-jarige Tarik Melahi klom er toen op een goederenwagon en kwam zo in aanraking met de bovenleiding. Ook hij overleed ter plaatse.

Toen rees bij omwonenden de vraag of er een betere afsluiting moest komen. Op de plaats van het ongeval is een afsluiting die bestaat uit betonnen paaltjes met een draad tussen. De vraag naar meer afsluiting kwam in 2012 zelfs tot bij de minister. “De afsluiting van spoorwegsites en -lijnen is niet realistisch”, zei Paul Magnette (PS) toen. “En niemand mag er vertoeven.”

Een soortgelijk geluid horen we vandaag bij spoorwegbeheerder Infrabel. “Ons land telt goed 6.500 km hoofdspoor, en daarvan is zowat 90% geëlektrificeerd”, zegt woordvoerder Frédéric Petit. “Het is onmogelijk die allemaal af te sluiten.”

Infrabel betreurt uiteraard wat er gebeurd is. “We betuigen ons medeleven aan de familie en de nabestaanden van het slachtoffer”, aldus Petit.

Verboden terrein

De spoorwegbeheerder wijst er wel op dat spoorwegterreinen verboden terrein zijn. “We hebben al meerdere campagnes gevoerd om niet op de sporen te lopen. Men weet dat je daar niet mag komen, dat je zeker niet in zo’n bovenleidingspaal mag klimmen”, zegt Petit.

Infrabel roept dan ook op om de veiligheid te respecteren. “Het is nog eens bewezen dat het daar levensgevaarlijk is. We doen nogmaals een oproep weg te blijven van spoorwegterreinen. Kom niet waar je niet mag komen.”