© Chris Van Rompaey

Lier steeds populairder: “Dankzij het mooie weer ontvingen we vorig jaar veel meer toeristen”

2017 was voor het toerisme in Lier een heel mooi jaar. Bijna alle cijfers gingen vooruit en sommige attracties braken zelfs records. “We hebben natuurlijk ook wel geluk gehad met het weer”, beseft schepen van Toerisme Rik Verwaest (N-VA).

chris van rompaey

“We hadden in mei, juni en juli mooi weer en dat brengt extra volk naar een stad als Lier, die het voor een groot deel toch moet hebben van de open lucht. Neem nu de toeristische rondvaarten in replica’s van oude palingschuiten op de Binnennete door de Koninklijke Moedige Bootvissers. Die klokten af op 15.349 deelnemers. Dat betekent een stijging van 16% tegenover 2016, waarmee ze hun record uit 2012 (15.541 deelnemers) net niet braken”, stelt Rik Verwaest vast.

“Ook de City Golf blijft het jaar na jaar beter doen. Vorig jaar klopten 6.871 mensen tegen het golfballetje, tegenover 6.684 het jaar voordien (+2,8%). Een eigen organisatie die het goed blijft doen, is de Cycling Dinner, de fietstocht waarbij u onderweg op drie locaties iets te eten krijgt. In 2017 fietsten er 3.276 mensen mee, terwijl het er in 2016 maar 3.140 waren (+4,3%). De liefhebbers mogen zich binnenkort aan een nieuw parcours verwachten.”

Naast de winnaars zijn er natuurlijk ook verliezers. In de eerste plaats de twee Lierse stadsmusea. Het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly zag met 4.195 mensen het bezoekersaantal met 24% dalen. Het Timmermans-Opsomermuseum moest met 2.193 bezoekers tevreden zijn (-13,4%). Markant detail: meer dan de helft van de museumbezoekers zijn niet-betalende bezoekers.

“Onze stadsmusea tekenen inderdaad voor de zoveelste keer een daling op in de bezoekcijfers. Dat is een analyse die we enkele jaren geleden al hebben gemaakt. We wisten toen al dat deze musea inhoudelijk op zijn. Daarom dat we in september het nieuwe Stadsmuseum Lier openen, waar we op een laagdrempelige manier de geschiedenis, de kunst en de kunstenaars van Lier onder één dak samenbrengen”, zegt schepen Verwaest.

Racewagens

Het museum dat het procentueel wél goed doet, is het Abarth Works Museum, dat 2.602 bezoekers over de vloer kreeg, een stijging van net geen 30%. In dit museum stelt ex-racepiloot Guy Moerenhout een 150-tal Abarth sport- en racewagens tentoon.

Ook het Zimmermuseum mag tevreden terugblikken op 2017, want voor het eerst sinds 2011 daalt het bezoekersaantal niet. Het stijgt licht met 0,6% tot 11.123. Daarmee blijft het nog altijd ver verwijderd van 2011, toen 21.251 bezoekers de Zimmertoren binnenstapten.