© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null

Truienaars scherpen online vaardigheden aan tijdens Digitale Week

De digitale ontwikkelingen hebben de grenzen van de wereld letterlijk verlegd. Tijdens de Digitale Week, van 19 oktober tot 4 november, willen de stad Sint-Truiden, de politie en lokaal dienstencentrum Cicindriahuis Truienaars de juiste vaardigheden en reflexen aanleren om vlot overweg te kunnen met de kansen en uitdagingen van de toekomst. Daarbij willen men vooral oudere personen meer vertrouwd maken met al die nieuwigheden zodat ze hun eigen online veiligheid uit het oog dreigen te verliezen.

Jozef Croughs

“Onze samenleving verandert razendsnel en de digitalisering neemt hand over hand toe. De nieuwe toepassingen helpen ons vooruit, maar er zijn ook valkuilen en mensen voor wie alles vaak te vlug gaat. Vele oudere mensen zich niet zo gemakkelijk bij al die veranderingen. We willen onze inwoners daarom een aantal vaardigheden aanleren, zodat ze vlotter en vooral veiliger leren navigeren in digitale wereld van morgen,” zegt schepen van Digitalisering Carl Nijssens.

“De stad organiseert samen met de lokale politie en het Cicindriahuis allerlei workshops, opvoeringen en andere activiteiten om de digitale vaardigheden van de Truienaars bij te brengen. Daarvoor werd een gevarieerd programma samengesteld voor jong en oud vult burgemeester Veerle Heeren aan.

#GekraaktDoorEigenNaakt

Dit toneelstuk in cultuurcentrum de Bogaard snijdt al meteen een gevoelig thema aan. In #GekraaktDoorEigenNaakt vertellen twee jonge pubers over de gevaren van ‘sexting’. Dat is een vorm van criminaliteit waarrond ook in de recente ‘MeToo’-affaires heel wat stof is opgewaaid. Zo’n 250 leerlingen wonen deze indringende en ontluisterende voorstelling op vrijdag 19 oktober om 10u bij.

Dat digitalisering ook verbindend kan werken. Een aantal nieuwkomers zetten hun ervaringen als vluchtelingen om in een onlineverhaal, dat eenvoudig bekeken en gedeeld kan worden op de sociale media. Op die manier komt er een interessante interactie op gang, die in de offlinewereld veel minder kans op slagen zou hebben. Andere opvallende acties zijn een lessenreeks rond cyberpesten van de politie en een afdeling met boeken over digitale onderwerpen in de bibliotheek Toni Coppers. In het lokaal dienstencentrum Cicindriahuis worden een aantal onderwerpen aangesneden tijdens de infonamiddagen. Donderdag 25 oktober om 13u kunnen (groot)ouders leren hoe ze hun tablet of smartphone kunnen omvormen tot veilige speelomgevingen voor (klein)kinderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer