Schepen Iefke Hendrickx en enkele leden van het Schotense Vikingenlegioen.© JAA

Jonge Vikingen vallen nieuwe speeltuin binnen: burgemeester laat begaan en brengt hulde aan gevallen ‘held’ Ivan Dierckx

Schoten -

Uitgerekend op Buitenspeeldag veroverde een legioen piepjonge Vikingen het Gelmelenpark en de daar zopas met veel zorg gebouwde speeltuin. Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) liet begaan en maakte van de gelegenheid gebruik om hulde te brengen aan een held uit de recente Schotense geschiedenis: de zopas overleden jeugdambtenaar Ivan Dierckx.

Jan Auman

Volgens meerdere bronnen vertoefde Viking Gelmel lang geleden ook in onze contreien. Het was geen lieverdje. Hij plunderde en roofde dorpen leeg op zijn tocht langs onze rivieren. Tot Gelmel zich op een dag vestigde in Zondereigen, helemaal in het noorden van ons land in een plaats die vandaag deel uitmaakt van Baarle-Hertog. Een mijlpaal voor Schoten want deze gemeente zou volgens de overlevering op die manier gelukkig gespaard zijn gebleven van zijn plundertochten. De gemeenteraad was de gesettelde Viking decennia geleden al zo dankbaar dat ze een straat en een park naar hem vernoemde.

In het Gelmelenpark staat nu ook een gloednieuwe speeltuin te blinken. “Geïnspireerd door de naam werd de speelzone helemaal in Vikingstijl aangelegd”, vertelde schepen van Jeugd Iefke Hendrickx (N-VA), voor de gelegenheid zelf met Vikinghelm op het hoofd. “Verwacht je dus aan veel robuust hout, paardenhoofden en schilden. En net zoals de Vikingen in een democratische samenleving leefden, werden ook hier alle ontwerpen voor de nieuwe speeltuin voorgelegd aan de kindergemeenteraad.”

© JAA

Cogelspark

De eerwaarde leden van deze laatste Schotense ‘instelling’ waren op deze buiige Buitenspeeldag 2024 eveneens van de partij. Ook de jonge tieners droegen attributen die verwezen naar de noordelijke stammen die ooit in lager gebieden regio’s op veroveringstocht gingen. Ze kwamen ‘hun’ nieuwe territorium in het Gelmelenpark officieel openen. Het lintje werd voor de gelegenheid doorgehakt. De jeugddienst was ook van de partij met regenbestendige speelattributen en drankjes om het andere toegestroomde jonge grut en hun ouders warm te ontvangen.

“De gemeente investeerde 75.000 euro in deze nieuwe speeltuin. Nog dit jaar pakken we door middel van een totale renovatie van het multisportveld in het Cogelspark aan”, aldus ‘Viking’ Iefke Hendrickx. “Deze speelzone wordt intensief gebruikt en heeft na enkele herstellingen nu een grondige renovatie nodig.”

Een beeld uit 2018 toen de betreurde Ivan Dierckx de eerste schetsen voor de intussen gerealiseerdepumptrack voorstelde.© JAA

Hulde aan Ivan Dierckx

Ook de ‘leider’ die Schoten in 2012 veroverde, zij het vreedzaam, kwam een kijkje nemen. Maarten De Veuster (N-VA) stond daarbij stil bij een echte grote held uit de recente geschiedenis van Schoten: Ivan Dierckx. “Hij was één van de pioniers van de lokale jeugddienst en alom gewaardeerd in Chiro-middens en andere geledingen van Schoten”, legde de burgemeester uit aan de jonge genodigden.

Ivan Dierckx, zelf vader van twee kinderen, verloor vorige maand veel te vroeg het leven na een jarenlang oneerlijke strijd tegen kanker. De alom gewaardeerde gemeentebediende mocht geen vijftig jaar worden. De burgemeester herinnerde eraan dat deze mooie nieuwe speeltuin net als zoveel andere infrastructuur en diensten voor de jongste Schotenaren er niet zouden zijn gekomen zonder de inspiratie en inzet van wijlen Ivan Dierckx.

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners