© AFP

Dodental stortvloed Italië loopt op: “Een muur van water kwam op ons af"

“Een muur van water kwam op ons af. Het was de hel”, zo vertelt een geëmotioneerde Nederlandse toerist die ternauwernood de ramp in de feeërieke bergkloof van Raganello in Zuid-Italië overleefde. Door plotse hevige regenval trok een verwoestende, twee meter hoge stortvloed door de nauwe rivierbedding. Al zeker elf mensen zijn omgekomen in het wassende water.

Werner Rommers

“Het water stroomde met zo’n kracht en snelheid door de nauwe kloof dat sommige slachtoffers gewoon zijn weggekatapulteerd”, zegt Carlo Tansi, directeur van de Civiele Bescherming voor de Italiaanse regio Calabrië. Meer dan honderd reddingswerkers waren er gisteren nog altijd op zoek naar overlevenden van de enorme stortvloed die maandagmiddag doorheen de populaire Raganello­kloof donderde.

Die kloof, in de punt van Italië in het nationaal natuurpark Pollino, is op sommige plaatsen bijna één kilometer diep, en soms maar een paar meter breed. Door het schilderachtige natuur is het al jaren een grote publiekstrekker.

Alleen op pad

“Voor bepaalde wandelingen moet je in het gezelschap zijn van een ervaren gids. Een aantal veiligere trajecten kunnen bezoekers op eigen initiatief afleggen”, legt Giacomo Zanfei uit van de plaatselijke bergreddingsvereniging. Dat maakte het voor reddingswerkers onduidelijk hoeveel mensen zich in de kloof bevonden op het moment van de ramp. Minister van Milieu Sergio Costa verklaarde gisteren dat het “voor 99,9%” zeker is dat er geen vermisten meer zijn. Maar de zoektocht gaat wel nog voort, aldus de Civiele Bescherming. Het is niet uit te sluiten dat er nog wandelaars zonder officiële gids onderweg waren, luidt het.

Gisteravond waren elf lichamen geborgen – onder wie zes mannen en vier vrouwen – hoofdzakelijk Italianen. 23 mensen, onder wie ook enkele kinderen, zijn door reddingswerkers levend maar met uiteenlopende verwondingen uit de kloof geëvacueerd. De meeste van hen slaagden erin op tijd hogerop te klimmen. Maar op veel plaatsen in de kloof kan je door de kaarsrechte rotswanden geen kant op, zoals ook een Nederlandse toerist getuigt die eerst een oorverdovend gedruis dichterbij hoorde komen, om dan plots een muur van water te ontdekken die met hoge snelheid op hem afkwam: “Wel twee meer hoog. Het was de hel.” Hoe hij het overleefde, weet hij zelf niet. “Ik heb gewoon ongelofelijk veel geluk gehad”, zei hij aan krant Corriere della Serra.

Vier kilometer meegesleurd

Het is de eerste keer dat er zich in de kloof van Raganello in de zomer een stortvloed voordoet, veroorzaakt door hevige regenval in hogere gebieden. “Zulke stortvloeden kwamen totdusver nog maar een paar keer voor, en telkens in de winter”, aldus Carlo Tonsi.

Tegen de kracht van het water dat “met steeds hogere snelheid door de kloof naar beneden stort, is geen mens opgewassen”, zo legt Giacomo Zanfei uit. Enkele lichamen zijn bijna vier kilometer verder in de kloof teruggevonden, dan de plaats waar ze door de stortvloed zijn gegrepen. “Er zal door de lokale autoriteiten veel meer benadrukt moeten worden dat je bij regen altijd onmiddellijk de kloof moet verlaten”, aldus nog Zanfei.