De Russische president Vladimir Poetin

Poetin wil de Oekraïense stad Charkiv niet innemen: "Voorlopig niet het plan"

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat hij geen plannen heeft om Charkiv, de op 1 na grootste stad van Oekraïne, in te nemen. Hij zou enkel een bufferzone willen creëren "voor de eigen veiligheid". Ondertussen is het Oekraïense leger erin geslaagd om de opmars van Rusland in die regio te stoppen. Volgens de Oekraïense president Zelenski blijft de terreinwinst van Rusland voorlopig beperkt.

Vorige week begon het Russische leger aan een plotse opmars aan het noordoosten van het front, en viel het de grensregio Charkiv binnen. De snelheid waarmee de Russische troepen grondgebied veroverden, baarde analisten zorgen. In een paar dagen tijd slaagde Rusland erin om 100 tot 125 vierkante kilometer grondgebied te veroveren. De Oekraïense troepen leken er aanvankelijk niet in te slagen om die opmars snel een halt toe te roepen.

Betonnen linie niet bereikt

Nu zou het toch gelukt zijn om de Russische opmars te stoppen. Dat zegt Zelenski in een interview met Oekraïense verslaggevers. Volgens de Oekraïense president is de terreinwinst van de Russen over het algemeen beperkt gebleven.

"De Russische troepen zijn nergens dieper dan 10 kilometer geraakt", vertelt hij. "Op sommige plaatsen hebben vijandelijke brigades zelfs geen vooruitgang gemaakt."

De president verzekerde ook dat de Russen de belangrijkste betonnen verdedigingslinies nog niet hebben bereikt. "Wat ze daar zeggen, is onzin", zegt hij.

Wat zijn die betonnen verdedigingslinies?

Begin dit jaar heeft het Oekraïense ministerie van Defensie foto's gepubliceerd van een nieuwe defensielinie die relatief dicht bij het front wordt gebouwd. Daarvoor worden verschillende betonnen elementen gebruikt, zoals bunkers gemaakt van prefab betonplaten, anti-tank drakentanden en versterkte loopgraven.

De betonnen defensielinie wordt op een relatief kleine afstand van het front gebouwd, buiten het bereik van Russisch geschut. Voor die linie liggen nog enkele andere verdedigingswerken, maar die bestaan voornamelijk uit vestingwerken als loopgraven.

Volgens de Russische president Poetin verloopt het offensief in Oekraïne nog steeds volgens plan. Russische troepen zouden echter geen orders gekregen hebben om Charkiv, de op 1 na grootste stad van Oekraïne, in te nemen. "Dat is op dit moment niet het plan", zegt Poetin. "We creëren een bufferzone rond de regio van de speciale militaire operatie, voor onze eigen veiligheid." Hij benadrukt ook dat Kiev de aanvallen op de stad enkel aan zichzelf te danken heeft.

Volgens de NAVO-topman voor Europa Christopher Cavoli heeft Rusland onvoldoende troepen aan het front om een grote doorbraak in Oekraïne te forceren. "Ik geloof zelfs dat ze niet de vaardigheden en mogelijkheden hebben om het te doen", zei de generaal. "Ik sta in nauw contact met onze Oekraïense collega's, en ik heb er alle vertrouwen in dat ze hun posities kunnen behouden."

Zware aanval op Krim

De afgelopen nacht heeft het Oekraïense leger ook een grootschalige droneaanval gelanceerd op het door Rusland bezette Oekraïense schiereiland Krim. De aanval veroorzaakte een grote brand in een olieraffinaderij en een spoorwegstation in het zuiden van Rusland en leidde tot stroomstoringen in de havenstad Sevastopol. 

Bekijk: spectaculaire beelden van de droneaanval afgelopen nacht.

Videospeler inladen...

Het Russische ministerie van Defensie zei dat de luchtverdediging 51 Oekraïense drones boven de Krim heeft neergehaald, nog eens 44 boven de regio Krasnodar en 6 boven de regio Belgorod. Russische gevechtsvliegtuigen en patrouilleboten zouden ook 6 onbemande zeevaartuigen in de Zwarte Zee hebben vernietigd, meldt AP.

Michail Razvozjajev, de gouverneur van havenstad Sevastopol, de belangrijkste uitvalsbasis voor de Russische Zwarte Zeevloot, zei dat de droneaanval de elektriciteitscentrale van de stad heeft beschadigd. Hij zei dat het een dag zou kunnen duren om de energievoorziening volledig te herstellen en waarschuwde de bewoners dat de stroom naar bepaalde delen van de stad zou worden afgesloten.

Meest gelezen