Terreuronderzoek bij Koerdisch tv-station in Denderleeuw gebeurde op vraag van Frans gerecht

© Google Streetview

Denderleeuw -

Tientallen agenten van de federale politie zijn maandagavond binnengevallen in de gebouwen van twee Koerdische tv-stations in Denderleeuw, in het kader van een onderzoek naar de financiering van terrorisme. Volgens het federaal parket gebeurde de huiszoeking op vraag van de Franse justitie.

Bron: BELGA, CEL

Tientallen agenten vielen maandagavond binnen in de gebouwen van de Koerdische vzw NavBel, waar de tv-studio’s van Sterk TV en Medya Haber TV zijn gevestigd. Dat zijn twee Koerdische kanalen die uitzenden vanuit Denderleeuw. Volgens NavBel zouden medewerkers geboeid zijn, en zou een hoop technisch materiaal en laptops in beslag genomen zijn. Op beelden die NavBel verspreidde, is te zien hoe deuren beschadigd raakten. Het is niet duidelijk of er arrestaties zijn uitgevoerd.

Opvallend: 22 april is de Koerdische dag van de journalistiek. De Koerden vierden maandag de 126ste verjaardag van de publicatie van de allereerste Koerdische krant. Volgens NavBel is het geen toeval dat op de huiszoeking op deze dag gebeurde. In Turkije werden op hetzelfde moment zeven Koerdische journalisten opgepakt.

NavBel wijst met een beschuldigende vinger naar Turkije. Het federaal parket bevestigt de huiszoeking, maar zegt dat die gebeurde op vraag van de Franse justitie. Het Franse gerecht voert een onderzoek naar de financiering van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die in Frankrijk als een terroristische organisatie wordt aanzien.

“Deze huiszoeking werd uitgevoerd onder leiding van een onderzoeksrechter in Charleroi”, aldus het federaal parket. Het gebeurde in uitvoering van een Europees onderzoeksbevel uitgaande van de Franse justitie.

Sterk-TV verspreidde deze beelden van hun redactie, na de huiszoeking:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen