© AFP

Duizenden manifestanten tegen ‘Russische wet’ in Georgië

Na de stemming van een controversiële wet over buitenlandse beïnvloeding, zijn dinsdag opnieuw duizenden Georgiërs op staat gekomen om te protesteren. Dertien manifestanten zijn opgepakt wegens het “negeren van politiebevelen”, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

lto
Bron: BELGA

Een van de leiders van het protest, David Katsarava, zou zijn opgepakt. Volgens zijn vrouw werd hij bij zijn arrestatie in elkaar geslagen door de politie.

De dinsdag goedgekeurde wet over ‘buitenlandse invloed’ leidt al wekenlang tot spanningen in Georgië. Kort voor de stemming waren parlementsleden van de meerderheid zelfs met collega’s van de oppositie op de vuist gegaan.

LEES OOK. Met argusogen gevolgd door Europa én Poetin: het land dat het nieuwe Oekraïne lijkt te worden

De wet houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen, zich moeten laten registreren als ‘agenten’ die door het buitenland worden beïnvloed. De tekst is geïnspireerd op Russische wetgeving die het Kremlin al jaren gebruikt om dissidente stemmen de kop in te drukken. De Georgische manifestanten hebben de wet daarom al omgedoopt tot de ‘Russische wet’. 

De wet staat volgens de voornamelijk jongere manifestanten haaks op de ambitie van Georgië om toe te treden tot de Europese Unie. De Kaukasusrepubliek heeft al jaren de ambitie om de betrekkingen met het westen te verdiepen, maar de regerende partij Georgische Droom wordt er door de oppositie van beschuldigd het land ongemerkt dichter bij Rusland te willen brengen.

© EPA-EFE

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER