© PDR

De Lijn denkt eraan tickets voor waterbus te verkopen

Tickets voor de waterbus zullen binnenkort ook te verkrijgen zijn bij de verkooppunten van De Lijn. Dat zegt Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V). De waterbus Aqua Diamond wordt zaterdag mogelijk weer in dienst genomen.

Sacha Van Wiele

Antwerps gemeenteraadslid Dirk Rochtus (N-VA) peilde bij de havenschepen naar de integratie van de waterbus in het globale openbaar vervoer. Volgens schepen Van Peel zit de rederij van de waterbussen Aqualiner hierover in januari samen met De Lijn.

“De Nationale Arbeidsraad gaf in een positief advies aan dat pendelen met de waterbus woon-werkverkeer is”, zegt Van Peel. “Daardoor kan nu worden verder gewerkt aan een integratie met andere vervoersmiddelen. Niet alleen met de openbare vervoersmaatschappij De Lijn, maar ook met bedrijven in het havengebied. Aqualiner heeft ondertussen wel heel nauw contact met De Lijn en in januari is er een vergadering gepland met de verantwoorde­lijke voor het ticketsysteem. Er komt een samenwerking tussen Aqualiner en De Lijn. Of dat een combikaart zal zijn De Lijn–waterbus of een toevoeging aan het MOBIB-systeem, weet ik niet. Maar er is al wel het voorstel van De Lijn aan Aqualiner om de ­waterbustickets te verdelen in alle verkooppunten van De Lijn, zoals krantenwinkels.”

De Lijn kon dat laatste gisteren nog niet bevestigen. Tom Van de Vreken, woordvoerder De Lijn, zegt dat alle voorstellen hieromtrent bespreekbaar zijn en dat dit in januari ook zal gebeuren.

Door het succes van de waterbus lijkt de uitbreiding van dit vervoersmiddel in een versnelling te komen. Rederij Aqualiner breidt de vloot in Antwerpen tegen de zomer van 2018 uit met twee extra schepen. Daarmee krijgt Antwerpen vier waterbussen.

“Maar we zijn met het Haven­bedrijf ook aan het bekijken hoe we, gegeven de mobiliteitsnood, eventueel nog een tandje kunnen bijsteken in een verdere uitrol van het waterbussysteem”, zegt de schepen. “Dat veronderstelt evenwel dat er ook steigers moeten komen. We staan alleen nog voor een lang vergunningentraject, maar ook daar zijn we intensief mee bezig. De uitbreiding van het woon-werkverkeer over de Schelde en eventueel over andere ­waterlopen is in onderzoek.”

Gemeenteraadslid Dirk Rochtus ­peilde ook naar de terugkeer van de waterbus Aqua Diamond. Dit schip viel eind vorige maand uit door een defect aan het koelsysteem. Dat had effect op de dienstregeling voor de reizigers van en naar Antwerpen, Hemiksem en Kruibeke.

“De Aqua Diamond is sinds donderdag terug op de Schelde”, zegt Kitty van Vroenhoven van Aqua­liner. “We hebben nog enkele dagen nodig om het schip te testen. Als blijkt dat alles in orde is, ­nemen we de Aqua Diamond zaterdag terug in dienst.”