© Evelien Sniekers

Borstvoedingshoots willen taboe doorbreken: "We moeten ons niet schamen"

Fotografen zijn er genoeg, maar er zijn er maar weinig die een taboe doorbreken zoals Evelien Sniekers (39) uit As dat doet. Zij legt moeders die hun baby’s borstvoeding geven vast op de gevoelige plaat. “Meer en meer mama’s willen een blijvende herinnering hebben aan deze mooie, maar korte periode. Vroeger deed ik drie tot vier borstvoedingshoots per jaar, nu twee per maand.”

Geert HOUBEN

Evelien is een nichefotografe. Ze heeft zich sinds vier jaar gespecialiseerd in zwangerschappen en babyfotografie. Zo zet ze dus ook baby’s aan de borst op de foto. “Het is een opmerkelijke tendens dat er de afgelopen maanden meer en meer vraag naar is. Iets wat met het mooie zomerweer in het vooruitzicht vermoedelijk nog meer zal geval zijn. De borstvoedingsshoots komen vooral uit de VS overgewaaid. Het is een zeer bijzondere, waardevolle tijd in het leven van een jonge mama en die wil je dit niet zomaar laten voorbij gaan. Daarom laten veel moeders dit professioneel vastleggen.”

Fabienne Kortooms (30), die u hierboven met haar tweelingdochters op de foto ziet, beaamt. “Ik heb nu vier kinderen en geef al 5,5 jaar voeding. Het is iets wat over een tijdje niet meer zal gebeuren. Aan deze foto’s zal ik veel goede herinneringen hebben.” Afhankelijk van het aantal foto’s kost een borstvoedingshoot tussen 99 en 695 euro. “Belangrijk is dat het in een ontspannen sfeer kan gebeuren waar je ongestoord kan fotograferen. Goed overleg met de moeder is belangrijk opdat ze zich voor 100 procent op haar gemak voelt”, weet Sniekers.

© RR

Niet schamen

Instagram dat een foto verwijdert van een moeder die de borst geeft of verontwaardigde reacties over een vrouw die in een stadspark haar baby voedt, zijn nog altijd schering en inslag. “Het is altijd iets geweest om achter hoek en kant te doen. Zonde, want het is net iets heel moois. Iets waarover we ons niet meer moeten schamen”, vindt de fotografe. “Borstvoeding komt meer en meer uit de taboesfeer door erover te praten. Ziekenhuizen besteden vandaag ook extra tijd aan de voorlichting en de voordelen ervan. Hoe meer dat je het ziet, hoe minder raar we het beschouwen. Tegenwoordig zie je trouwens ook meer langvoedsters of moeders die hun kinderen langer de borst geven.”

Inspireren

De foto’s van de Dilsense Fabienne Kortooms vinden intussen vlot hun weg op Facebook. “Ik heb al veel positieve reacties gehad. Ik hoop er ook ergens mee het taboe te doorbreken. Het is iets heel normaals, terwijl we in een maatschappij leven die het als abnormaal beschouwt. Ik hoop er andere moeders mee te inspireren en ook dat ze lang moedermelk mogen geven. Zien voeden doet voeden. Moedermelk is nu eenmaal beter voor baby’s dan kunstmatige voeding. Bovendien zijn 98 procent van de mama’s fysiek in staat om enige tijd borstvoeding te geven. Alleen staan verschillende factoren dit soms in de weg. Een goede voorlichting in ziekenhuizen en door onder meer vroedvrouwen is daarom cruciaal,” promoot de moeder van vier tot slot borstvoeding.