© BELGAIMAGE

Amerikaanse regels rond netneutraliteit ongedaan gemaakt

In de Verenigde Staten zijn de strenge regels rond netneutraliteit uit 2015 donderdag, zoals verwacht, door de telecomregulator Federal Communications Commission (FCC) ongedaan gemaakt. Dat betekent dat internetproviders binnenkort niet langer alle internetverkeer gelijk zullen moeten behandelen.

Met de netneutraliteitsregels wilde de Amerikaanse overheid in 2015 een vrij en open internet verzekeren. Internetproviders zouden gereguleerd worden als waren het nutsbedrijven. Nu de Republikeinen er tijdens een stemming van twee tegen drie in geslaagd zijn de regels terug te schroeven, vrezen sommigen dat een “internet van verschillende snelheden” zal ontstaan.

Volgens de Republikeinse senator Mitch McConnell zal het internet “weer een consumentgedreven markt worden, vrij van innovatiebeperkende regulering”. Langs Democratische kant luidt het dat “de internetproviders en niet de consumenten de toekomst van het internet zullen mogen bepalen”. Techreuzen als Google, Facebook en Amazon.com wilden de regels uit 2015 houden.

In theorie zullen internetproviders in de VS voortaan bepaalde websites die daarvoor betalen, een snellere verbinding met de consument kunnen aanbieden. Critici menen dat kleinere bedrijven en startups het daardoor moeilijk zullen krijgen, omdat zij die sommen niet kunnen ophoesten. Al hebben de internetproviders al gezegd dat ze niet van plan zijn concurrentieverstorende “fast lanes” te creëren.

De staat New York zal de “illegale beslissing” van de FCC aanvechten. “Dit is een groot kerstcadeau voor internetproviders”, zegt minister van Justitie Eric Schneiderman. “Dit geeft hen nieuwe manieren om te controleren wat we online zien, doen en zeggen. Erger nog: ze zullen bepaalde meningen kunnen voortrekken op andere. Zelfs als ze nu beloven om zoiets niet te doen, kunnen ze uiteindelijk nog van mening veranderen.”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER