© Photo News, Belga

Coalitiepartners CD&V en N-VA raken het niet eens in aanloop naar Europese top

“Niet acuut, en niet gigantisch.” Zo bestempelt minister van Justitie Koen Geens de migratieproblematiek waarmee Europa worstelt. De CD&V’er zwaait daarvoor met cijfers die wijzen op een daling van het aantal migranten. De uitspraken kunnen rekenen op ergernis bij N-VA. “Met deze CD&V gaan we het voortouw niet kunnen nemen in Europa”, klinkt het. De regering heeft nog iets meer dan een week om overeen te komen vóór de belangrijke EU-top van 28 juni.

Tex Van Berlaer

Het water blijft binnen deze regering nog erg diep over de aanpak van illegale migratie. Dat bewijzen de uitspraken van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die de migratieproblematiek “niet acuut en niet gigantisch” noemt. Hij verwijst hiervoor naar de cijfers. Waren er drie jaar geleden nog één miljoen migranten die aan de kusten van Europa arriveerden, dan zijn het er dit jaar “enkele tienduizenden”.

De CD&V’er roept daarom op tot rust en een “menselijke benadering” van de feiten. De analyse van Geens vertoont grote verschillen met het recente discours van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), geruggensteund door zijn voorzitter Bart De Wever. Hij pleit onomwonden voor het toepassen van het Australisch model, mét pushbacks en een zwarte lijst voor mensen die niet in aanmerking komen voor asiel wanneer ze illegaal het land proberen binnen te komen. “Illegale migratie betekent op termijn de ondergang van de Europese Unie”, luidde het zelfs.

Bij N-VA zorgen de uitspraken van Geens dan ook voor heel wat ergernis. “Het is onmiskenbaar dat de cijfers minder hoog zijn dan in 2015, maar er is weinig nodig voor een nieuwe stortvloed”, zegt federaal fractieleider Peter De Roover (N-VA). “Met deze CD&V gaan we niet het voortouw kunnen nemen in Europa om dingen te veranderen.”

Volgens De Roover mist de partij van Koen Geens de ontwikkelingen die hun Duitse of Oostenrijkse tegenhangers wél hebben gemaakt. “CD&V zit aan de linkerzijde van een diepe breuk binnen de christendemocratie zelf. Wij hebben geen geluk met de christendemocraten hier in Vlaanderen.”

Standpunt voor premier

Op het CD&V-hoofdkwartier nuanceren ze enigszins de uitspraken van Geens. “Ja, de problemen zijn minder acuut dan enkele jaren geleden, maar er moeten hoe dan ook oplossingen komen”, klinkt het daar.

Toch heeft de regering nog heel wat werk om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen dat premier Charles Michel (MR) zal moeten verdedigen op de belangrijke EU-top op 28 en 29 juni. Er staat in elk geval nog overleg gepland om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Binnen de regering beseffen ze dat die vergaderingen pittig zullen verlopen. “Maar deze regering is er uiteindelijk altijd wel uitgeraakt, dat zal nu niet anders zijn”, aldus een hoopvolle vicepremier.