Gaza

Hamasvideo van Amerikaans-Israëlische gijzelaar voedt protest in Israël

DS Video | Protest in Jeruzalem en Tel Aviv over vrijlating gijzelaars.© De Standaard

In een video van Hamas spreekt de 24-jarige gijzelaar Hersh Goldberg-Polin. Zijn eerste teken van leven sinds 7 oktober. De beelden brengen mensen op straat in Israël, waar de druk op Netanyahu om de gijzelaars thuis te brengen groot is.

Annebeau Hofkens

“Qatar, Egypte, Verenigde Staten, Hamas en Israël. Wees dapper en grijp dit moment om een deal te sluiten.” Nadat Hamas een video deelde van hun gegijzelde zoon, de Israëlisch-Amerikaanse Hersh Goldberg-Polin, is de boodschap van zijn ouders duidelijk: de rust moet weerkeren en Israël moet de gijzelaars thuis zien te krijgen. Dat vonden ook honderden andere Israëlische burgers, die woensdagavond en donderdag de straten optrokken.

De propagandabeelden, die Hamas woensdagavond verspreidde via Telegram, geven het eerste teken van leven van de 24-jarige Goldberg-Polin sinds hij op 7 oktober als gijzelaar naar Gaza was meegenomen. Hij legt in het begin van de video uit dat hij op die dag naar het Nova-festival ging om te ontspannen “maar in plaats daarvan moest ik er vechten om te overleven”. Hij blijkt een deel van zijn linkerarm te missen.

Terwijl de man op verschillende momenten in het filmpje met zijn ogen van links naar rechts iets af lijkt te lezen, wijst hij met de vinger naar premier Benjamin Netanyahu en zijn regering. “Ze zouden zich moeten schamen”, zegt Goldberg-Polin. Zichtbaar onder druk verwijt hij de Israëlische regering alle voorgestelde deals af te hebben afgewezen en hij voegt toe dat “bombardementen van de luchtmacht al 70 gijzelaars hebben gedood”. Die claim kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Hoeveel van de 130 resterende gijzelaars nog in leven zijn, is niet bekend.

DS Video | Nieuwe video van Hamas-gijzelaar, ouders reageren: “We houden van je, wees sterk, overleef”.© De Standaard

De video zou in ieder geval moeten bewijzen dat Goldberg-Polin nog leeft. Het is onduidelijk wanneer de beelden opgenomen werden, al verwijst hij meermaals naar “vakantie”. In Israël vieren Joden Pesach van maandag 22 tot dinsdag 30 april.

Protest aan het adres van Netanyahu

Het verhaal van Goldberg-Polin krijgt al langer internationale aandacht. Zijn moeder, Rachel Goldberg, brak eerder bij de Amerikaanse president Joe Biden en de Verenigde Naties een lans voor de gijzelaars en verscheen deze maand op de lijst van de honderd meest invloedrijke mensen van 2024, opgesteld door Times magazine. Bij protesten in Israël verschenen mensen vaak met posters en foto’s van Goldberg-Polin in de hand. En dat was ook woensdagavond en donderdag het geval. De propagandavideo, die met toestemming van zijn familie werd verspreid op Israëlische media, bracht mensen op de been in zowel Jeruzalem als Tel Aviv.

In Jeruzalem trokken protesteerders, onder wie familieleden van gegijzelden, richting Netanyahu’s woning. Aanwezigen staken kartonnen dozen en borden in brand en riepen de Israëlische regering op de gijzelaars zo snel mogelijk thuis te krijgen. Elders in de stad verzamelden mensen met dezelfde eis en met trommels rond de auto van de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, toen die buiten kwam uit een synagoge. Er zouden in Jeruzalem minstens twee mensen zijn opgepakt.

Met vastgebonden, roodgeverfde handen en borden met de woorden “breng ze thuis” uitten Israëlische burgers ook in Tel Aviv hun ongenoegen over een uitblijvend akkoord over de gijzelaars. Zowel woensdagavond als donderdag protesteerden ze aan de Israëlische defensiehoofdkwartieren, waar het oorlogskabinet donderdag was samengekomen. Zowel het mogelijke grondoffensief in Rafah als het onderwerp van de gijzelaars zou daar op tafel gelegen hebben. Afgelopen zaterdag was Tel Aviv nog het toneel van meer grootschalige protesten. Naast de vrijlating van de gegijzelden in Gaza, vroegen de duizenden aanwezigen toen ook vervroegde verkiezingen in Israël.