© Reuters

Ophef in Frankrijk: milieuminister heeft zes auto’s, motoren en dieselboot

Een milieuminister die liefst negen voertuigen bezit, en lang niet allemaal van de properste. En elf miljonairs in een regering van dertig leden. De Franse president Emmanuel Macron die zich internationaal meer en meer profileert als ‘groene ridder’ en in eigen land moet blijven vechten tegen het imago van ‘rijkenpresident’, zal zich dit weekend wel even in de haren hebben gekrabd.

kristof simoens

Het is een verplicht nummertje sinds de fameuze affaire-Cahuzac, de gewezen socialistische minister van Begroting die er een geheime rekening op nahield in Zwitserland: sinds 2013 moeten alle Franse ministers hun volledige patrimonium – van vastgoed over spaarboekjes en aandelen tot en met kunstwerken en zelfs gemotoriseerde voertuigen – bekendmaken. En al bijna even traditioneel zorgt die “hoogmis van het voyeurisme” voor de nodige oprispingen bij onze zuiderburen.

Kop van Jut in de huidige regering is milieuminister Nicolas Hulot, ook wel “het groene geweten” van Macron genoemd. Sinds dit weekend heeft hij een nieuwe bijnaam: ‘Monsieur Ecolo… mais pas trop’, vrij vertaald: ‘Meneer Ecologie… maar niet overdreven’.

Hulot blijkt er zes auto’s, een motorboot, een motorfiets en een scooter op na te houden. Een imposant wagenpark dat niet echt uitblinkt in milieuvriendelijkheid. Op twee elektrisch aangedreven voertuigen na – een BMW i3 en een scooter van hetzelfde merk – zijn het stuk voor stuk modellen met een vervuilende verbrandingsmotor. Meer nog, vier voertuigen (waaronder een camionette van Peugeot en een 2PK’tje dat hij onlangs op de kop tikte) hebben al bijna twintig jaar op de teller. De minister zou er vandaag niet eens de Franse hoofdstad meer mee binnen mogen.

Ook zijn boot is niet bepaald ecologisch: een soort zodiac met een krachtige buitenboordmotor op, jawel, zwaar vervuilende diesel.

Natuurprogramma en shampoo

Met een totaal vermogen van ruim 7 miljoen euro zit Hulot er meer dan warmpjes in. Hij had in de jaren 80 en 90 op TF1 een razend populair natuurprogramma, Ushuaïa, waarin hij toen al inzette op thema’s als duurzaamheid en biodiversiteit. De gewezen televisiemaker bezit nu vijf huizen, onder meer in Bretagne en Corsica, samen goed voor een kleine 3 miljoen euro. Het gros van zijn vermogen verdiende Hulot via zijn vennootschap Eole Conseil, die de auteursrechten int voor zijn boeken en de royalty’s op de verkoop van shampoos en andere schoonheidsproducten van het merk Ushuaïa. Toen hij minister werd, stapte hij op als voorzitter van de vennootschap, om elke schijn van belangenvermenging te vermijden.

Hulot mocht dit weekend dan wel het meest over de tongen gaan, hij is niet de rijkste minister in de regering. Die eer gaat naar minister van Arbeid Muriel Pénicaud, de gewezen personeelsdirecteur van de Franse voedingsreus Danone. Op drie staat de half-Belgische Françoise Nyssen, minister van Cultuur en gewezen bazin van uitgeverij Actes Sud, met een vermogen van ruim 5,1 miljoen euro. Opvallend: zo goed als alle miljonair-ministers hebben hun strepen (en hun centen) verdiend in het bedrijfsleven. Raspolitici zoals buitenland­minister Jean-Yves Le Drian (ex-PS) en Economieminister Bruno Le Maire (ex­Républicains) moeten het met minder stellen: respectievelijk 567.000 en 428.000 euro.

Alles samen zetelen in de dertigkoppige regering van premier Edouard Philippe elf miljonairs. Een op de drie dus. Een beetje pijnlijk voor Emmanuel Macron, zo klonk het al gauw in de Franse pers en op sociale media. Want de president, zelf een gewezen zakenbankier en goede vriend van tal van grands patrons, wordt er door de linkse oppositie om de haverklap van beschuldigd een “president van de rijken” te zijn.

Toch blije veertigste verjaardag

Maar de president liet er zijn slaap niet voor. Macron, die komende donderdag veertig wordt, vierde dit weekend zijn verjaardag met zijn familie in een oud landhuis op het koninklijk domein van Chambord, het mythische kasteel aan de Loire. Een “koninklijke verjaardag voor een president van de Republiek”, schamperde de oppositie. Al zagen de Fransen er de humor wel van in; slechts drie op de tien vonden dat niet kunnen.

En er was nóg goed nieuws voor Macron: 52% van de Fransen vindt dat hun president ‘goed bezig’ is, zo blijkt uit de nieuwste opiniepeiling van Le Journal du Dimanche. Dat zijn er 6% meer dan een maand geleden.