© EPA-EFE

Erdogan wil Turkse ambassade in Oost-Jeruzalem: “De dag nadert, als God het wil”

De Turkse regering wil haar ambassade in Israël verhuizen naar Oost-Jeruzalem. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan zondag gezegd op een partijbijeenkomst van de AKP. “Aangezien Oost-Jeruzalem bezet wordt, kunnen we er niet zomaar onze ambassade openen”, luidde het. “Maar de dag nadert dat wij, als God het wil, officieel onze ambassade daar openen.”

Erdogan reageert op de omstreden beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de ambassade van de Verenigde Staten te verhuizen van Tel Aviv naar de historische stad. Eerder riep het Turkse staatshoofd de Verenigde Naties al op om de beslissing van Trump nietig te verklaren. Turkije riep ook een bijzondere top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking bijeen, die Oost-Jeruzalem op zijn beurt erkende als Palestijnse hoofdstad.

Zowel de Israeli’s als de Palestijnen maken aanspraak op Jeruzalem. Israël claimt de historische stad als zijn “eeuwige en ondeelbare hoofdstad”, inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER