© ToRo

Hasselt beantwoordt vragen na hevige brand Philipssite

Nadat er zaterdagavond en -nacht een hevige brand woedde in de Philipsfabrieken in Hasselt, zitten omwonenden met heel wat vragen. De stad Hasselt somde de belangrijkste vragen én antwoorden op. Een overzicht:

mige

Krijgen we de resultaten van de asbestmetingen?

Ja. Een gespecialiseerde firma voert sinds vanochtend tests uit op de site. Dat neemt tijd in beslag, omdat het grondig en zorgvuldig moet gebeuren. De metingen gebeuren in de wijde omgeving van de site. Van zodra de resultaten binnen zijn, communiceren we erover en plaatsen we een nieuwe update op onze stadskanalen.

Er is zwarte afzetting. Is die gevaarlijk?

De zwarte afzetting is de neerslag van roet door de rookontwikkeling bij de brand. Dat kan door de regen komen, die de rook heeft neergeslagen. Door de regen is de lucht nu schoon. Blijf wel van de roetafzetting af, en haal voorlopig geen groenten uit de tuin, als je in de buurt van de brand woont.

Waarom is de maatregel dat ramen en deuren dicht moesten, nu opgeheven?

De brand is geblust, er is geen mogelijk gevaarlijke rookontwikkeling meer en de regen heeft de lucht schoon gespoeld.

De bewoners van de Walenstraat moeten de ramen en deuren nog dicht houden. Waarom?

De bewoners van de Walenstraat kunnen nog last ondervinden van nasmeulende rook. Daarom vragen we hen om, tot nader bericht, ramen en deuren nog dicht te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer