© BELGA

ANALYSE. Franky Van de Elst kijkt in zijn glazen bol voor eindspurt richting play-off 1

Ook na 27 speeldagen blijven, achter de top vier, zes ploegen in aanmerking komen voor play-off 1. Waasland-Beveren kreeg wel een tik en STVV kroop opnieuw wat dichterbij. Maar voorlopig blijft het koffiedik kijken welke van de ploegen in het kielzog van AA Gent zich mogen opmaken voor het Belgische kampioenenbal en wie veroordeeld wordt tot het vagevuur van play-off 2. Aan de hand van vier stellingen kijken wij mee in de glazen bol van analist Franky Van der Elst.

Roger COX

Stelling 1. Kortrijk haalt het want het is de ploeg in vormKV Kortrijk is de revelatie van de laatste maanden. Onder Glen De Boeck zijn de Kerels bezig aan een onwaarschijnlijke reeks.

Club Brugge zit in een dip. Bovenstaande drie tabellen, met de tussenstanden na 9, 18 en 27 speeldagen, tonen echter aan dat niemand van de achtervolgers erin geslaagd is om dichterbij te sluipen. Wel integendeel. Enige uitzondering is KV Kortrijk. In vergelijking met de stand na negen wedstrijden is de situatie in de Jupiler Pro League wel ‘genormaliseerd’. Destijds stond van de G5 enkel Club Brugge in de top zes. Intussen heeft Club het gezelschap gekregen van Anderlecht, Gent en Genk. Standard kan tot nader order de stap niet zetten. Maar de verschillen zijn dermate klein dat de situatie nog kan keren. De Genkies en de Rouches balanceren in ieder geval op een slappe koord.

Van der Elst: “Je kan er niet naast kijken: van de zes kandidaten staat Kortrijk er het best voor. Het is de winnaar van het weekend, het heeft een bonus op Standard, het heeft thuis sinds de trainerswissel bijna alles gewonnen en het slikte onder De Boeck amper één veldgoal. Dat zijn serieuze adelbrieven. Het is nu aan de spelers om het af te maken. Eenvoudig wordt dat niet. Natuurlijk hebben ze tweemaal het thuisvoordeel en fysiek zijn ze sterk. Maar om nu te zeggen dat ze zomaar 6 of 7 op 9 gaan pakken... De derby tegen Zulte Waregem is niet te onderschatten en Club Brugge en Charleroi zijn de nummers 1 en 2. Als ze hun niveau kunnen aanhouden, zie ik ze slagen. Maar ze zullen goed met de druk moeten omgaan. Het ziet er in ieder geval goed uit.”

Stelling 2. Standard haalt het want het zijn overleversStandard kroop thuis tegen Moeskroen en in Charleroi door het oog van de naald. Het kwam met tien man tweemaal terug uit een uitzichtloze situatie. Het zijn overlevers.

Van der Elst: “Als ik hun resterende programma bekijk, denk ik dat het moet lukken voor hen. Wat ook voor hen pleit, is dat ze met Carcela een speler hebben binnengehaald die een meerwaarde vormt. Verder hebben ze voldoende kwaliteit in de breedte. Maar ze kunnen zich wel geen misstap meer permitteren. En daar waren ze nu al twee keer dichtbij. Bij een 2-3 stand tegen Moeskroen dacht ik: daar gaat play-off 1. Ook in Charleroi vond ik het allemaal niet fameus. Toch kwamen ze telkens terug op enthousiasme. Ze hangen er dus nog aan. Het is nu aan Sa Pinto om in de laatste rechte lijn de juiste keuzes te maken. Ik vond het raar dat hij op Mambourg begon met Sa op de bank. Er zijn maar een paar matchen meer te gaan. Om dan je topschutter uit de elf te houden… Bizar.”

Stelling 3. Genk haalt het want het heeft intrinsiek de meeste kwaliteitRacing Genk is onder Philippe Clement aan een opmars bezig en kampeert nu al een paar weken in de top zes. Het krijgt met Antwerp en Waasland-Beveren nog twee rechtstreekse rivalen te bekampen. Het heeft dus het eigen lot in handen.

Van der Elst: “Genk heeft met Philippe Clement stappen vooruit gezet. Het speelde een goeie wedstrijd in Brugge. Het mag ook nog twee keer voor eigen volk spelen. Dat is een bonus. Maar de komende twee matchen zijn niet te onderschatten. Oké, Antwerp kan sinds Nieuwjaar niet meer winnen. Maar het speelt in Genk wel zijn laatste troeven uit. Ze gaan er daar een fysieke veldslag van maken. Het zal me benieuwen of Genk daar het juiste antwoord op vindt. En dan is er nog de trip naar Beveren. Clement zal daar zeker een warm onthaal krijgen. Het grootste surplus is dat het momenteel in de top zes staat en dat het toch zo moeilijk blijkt te zijn voor de concurrentie om 1 of 2 punten goed te maken.”

Stelling 4. Eén van de drie andere kandidaten zal stuntenAntwerp verkeert in een vrije val, Waasland-Beveren liet in de slotminuten in Moeskroen twee punten liggen en STVV heeft nog een superlastig programma. Ziet Van der Elst één van hen toch nog stunten?

Van der Elst: “Waasland-Beveren verspeelde zondag twee dure punten. Ik vrees dat het een onmogelijke opgave wordt om nog vier clubs te remonteren. STVV had ik een week geleden al afgeschreven. Die mening moet ik na de zege tegen Anderlecht bijstellen. Maar ik denk toch dat ze gaan tekortschieten. Antwerp is een ander verhaal. Die ploeg kan volgens mij nog stunten. Maar dan moet het wel gaan winnen in Genk. Niet evident. Alleen, het scoort buitenshuis beter dan op de Bosuil.”