‘Lichtjes van de opera’ aangestoken: “Trots dat de grootste kunstinstelling van Vlaanderen in het voetlicht wordt geplaatst”

Antwerpen -

Wat onder meer het Centraal Station en de kathedraal hebben, dat verdient de opera ook, moeten ze bij het Antwerpse stadsbestuur gedacht hebben. Donderdagavond werd, in bijzijn van burgemeester Bart De Wever (N-VA), de architecturale verlichting van het monumentale gebouw aangestoken.

Jan Bartosik

Het was even wachten tot het zonlicht gedoofd was, vooraleer de nieuwe ledverlichting, die verschillende kleuren kan aannemen, aan de buitenkant van het operagebouw kon worden aangestoken. “Gelukkig kunnen we, om de tijd tot de nacht valt te overbruggen, altijd even naar het verleden kijken”, zei een zichtbaar tevreden Bart De Wever in zijn toespraak in de foyer van de opera.

Zo kwam het gezelschap, met onder meer ook erevoorzitter van Opera Ballet Vlaanderen en De Wevers partijgenoot André Gantman als een van de aanwezigen, te weten dat de eerste operavoorstellingen in onze stad in de zeventiende eeuw georganiseerd werden door aalmoezeniers, en dat de opbrengsten daarvan gebruikt werden om de armen in Antwerpen te helpen. “Vandaag is dat moeilijk om ons in te beelden, maar opera was vroeger een sociaal project”, zei De Wever daarover, om daarna het concert dat Wolfgang Amadeus Mozart ooit gaf in de Handelsbeurs nog eens vanonder het stof te halen. Antwerpen is een muziekstad, aldus de burgemeester.

© Joris Herregods

Eens donker buiten, katapulteerde het gezelschap zich niet alleen terug naar het heden, maar ook naar het Operaplein, waar een vijfkoppig ensemble onder meer De lichtjes van de Schelde van wijlen Bobbejaan Schoepen liet weerklinken, vooraleer de lichtjes van de opera werden aangestoken.

Centraal in de stad

De nieuwe ledverlichting, die zowel aan de voor- als de achterkant van het gebouw schijnt, kan van kleur veranderen naargelang de voorstelling die speelt. “Maar we gaan er geen lichtspel van maken”, glimlacht Jan Raes, algemeen directeur van Opera Ballet Vlaanderen. “U staat vandaag voor een dankbaar man. De samenwerking met het stadsbestuur verliep uitstekend. Zoals op veel andere plekken in de wereld, staat ook onze opera centraal in de stad, op een route langs allemaal andere monumentale gebouwen. Deze verlichting onderstreept nog maar eens wat een mooi bouwwerk het is. We zijn trots dat onze organisatie, toch de grootste kunstinstelling van Vlaanderen, letterlijk en figuurlijk in het voetlicht geplaatst wordt.”

Jan Raes, algemeen directeur van Opera Ballet Vlaanderen.© Joris Herregods

Het licht zal vanaf 23 uur gedimd worden, vertelt Raes, maar blijft wel de hele nacht branden. Om 1 uur gaat het over op de zachtste stand. “We hebben een goed contact met de bewoners van de aanpalende panden. Zij hoeven zich geen zorgen te maken. Deze verlichting toont ook aan dat de buurt rondom weer helemaal opleeft.”

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV