Archiefbeeld van een ademhalingstoestel van Philips voor de behandeling van slapapneu
Foto: Bloomberg

Philips betaalt 1 miljard euro schadevergoeding voor falende slaapapneu-apparaten in de VS

In de Verenigde Staten zal het Nederlandse elektronicabedrijf Philips 1 miljard euro schadevergoeding betalen na problemen met slaapapneu-apparaten. Dat meldt het bedrijf bij de bekendmaking van hun kwartaalcijfers. De vergoeding wordt uitbetaald aan patiënten die zeggen ziek te zijn geworden van de machines of denken in de toekomst schade te zullen ondervinden.

De schadeclaim komt van patiënten die zeggen letselschade te hebben opgelopen. Ze beweren dat ze ziek zijn geworden door de slaapapneu-apparaten te gebruiken. Daarnaast eisen sommige patiënten ook een tussenkomst voor de kosten van eventuele toekomstige gezondheidsklachten. Met de schadevergoeding van 1 miljard heeft het bedrijf ongeveer 60.000 van die schadeclaims afgekocht.

Philips heeft sinds 2021 miljoenen slaapapneu-apparaten moeten terugroepen omdat ze isolatieschuim konden loslaten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van patiënten. Als de isolatie in aanraking kwam met bepaalde schoonmaakmiddelen, kon dat tot schadelijke chemische reacties leiden.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenwaakhond FDA kreeg melding van 385 overlijdens die mogelijk te maken hadden met de apparaten. De zaak kostte Philips al honderden miljoenen euro's aan vergoedingen voor de defecte machines, en nu schikt het bedrijf dus voor ruim 1 miljard euro. Er kunnen wel nog duizenden individuele rechtszaken volgen in de VS. 

Het bedrijf zal er ook niet langer slaapapneu-apparaten verkopen. Het terugroepingsproces heeft Philips naar schatting tussen de 4 à 5 miljard euro gekost.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer op gang komt tijdens de slaap. Dat kan een negatieve impact hebben op de slaapkwaliteit. Slaapapneu kan leiden tot vermoeidheid, slaperigheid overdag en andere gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld.

De aandoening kan worden gediagnosticeerd door middel van slaapstudies en behandeld met verschillende therapieën, waaronder het gebruik van een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) machine om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap.

Philips benadrukt dat het met de schikking geen schuld erkent. Het bedrijf maakt zich nog steeds sterk dat de medische problemen geen gevolg zijn van falende machines. Philips gaat akkoord met de miljardenschikking om alle onduidelijkheid rondom de juridische zaken de wereld uit te helpen. 

Philips maakt daardoor dit kwartaal een verlies van 998 miljoen euro, maar op de beurs legt de aankondiging het bedrijf geen windeieren. Het aandeel van het Nederlandse technologieconcern schiet deze ochtend 37 procent hoger. Het lijkt erop dat het bedrag waarvoor Philips nu schikt, aan de lage kant is. Op de financiële markten was rekening gehouden met een hoger bedrag.

Meest gelezen