Foto: VRT NWS

Politie Gent pakt 22 heethoofden op na woelige nacht, opnieuw Koerdische zaak gevandaliseerd

In Gent heeft de politie gisteravond en afgelopen nacht 22 mensen bestuurlijk aangehouden. Er waren vermoedens dat er strafbare feiten zouden volgen. Eén Koerdische bakkerij is gevandaliseerd. De politie vond ook wapens, de helft van de heethoofden is jonger dan 18. De politie roept op tot rust. Op sociale media circuleren berichten om mensen op te stoken. 

In de Bloemekenswijk in Gent is afgelopen nacht een Koerdische bakkerij gevandaliseerd. Het was één van de doelwitten die op sociale media circuleren. Daar lijken ultranationalistische Turkse en Koerdische accounts de confrontatie te zoeken. 

De politie volgt de zaak al enkele dagen op de voet en zet extra manschappen en patrouilles in. Agenten konden 22 heethoofden onderscheppen voor er strafbare feiten konden gebeuren. Er zijn ook wapens gevonden, zoals molotovcocktails en messen. 

De helft van de opgepakte jongeren is minderjarig. De politie zegt dat er op sociale media berichten circuleren die lijken het doel te hebben om het conflict verder te laten escaleren. Ze roept alle mensen van Turkse of Koerdische origine op om kalm te blijven. 

Onrust uit Limburg en Brussel slaat over naar Gent

In Gent is het al sinds maandag onrustig. Toen hielden Turkse jongeren een optocht door de stad om de aanwezigheid van de Koerdische beweging PKK aan te klagen. Er waren vlaggen van die beweging te zien na een pre-islamitisch lentefeest afgelopen weekend. In Limburg zijn daarop zware rellen uitgebroken. Later volgden er ook incidenten in Brussel. 

De onrust sloeg in de nacht van dinsdag op woensdag over naar Gent. Een Koerdisch café in de Brugse Poort en een bakkerij aan de Tolhuislaan zijn er aangevallen. Er was materiële schade, er vielen geen gewonden. In een video is te zien hoe jongeren het gebaar van de 'Grijze Wolven' maken, dat is een ultranationalistische beweging die zich kant tegen de Koerdische PKK. Of de beweging ook echt achter de incidenten zit, is nog onduidelijk. 

Het parket heeft de politie in Gent gevraagd om de zaak prioritair te onderzoeken. De PKK wordt door de EU beschouwd als terreurbeweging. De 'Grijze Wolven' wordt gezien als een militante ultranationalistische beweging die gelinkt is aan de Turkse AK-partij van president Erdogan. Er zijn al jaren spanningen in Turkije en daarbuiten. 

De schade aan de vitrine van een Koerdische bakkerij in de Tolhuislaan
Foto: VRT NWS

Meest gelezen