Gezonde gerechten met chips en chocopasta: wij deden de test

Elke week leggen we voor u een kookboek op de rooster. We serveren u een aantal smakelijke recepten, en onze redacteur probeert er zelf eentje uit. Deze week wagen we ons aan gezonde gerechten met... chips en chocopasta. Jawel!

fiw

One Healthy Kitchen is het tweede boek van de Brugse foodie Ellen Charlotte Marie. Ellen streeft voor zichzelf en haar gezin naar een gezonde keuken en daarvoor kiest ze voor volledig plantaardig. Ze vindt dat je moet kunnen genieten van je eten zonder met een schuldgevoel naar bed te gaan. Vreemd, ik geniet elke dag van mijn eten en ik heb nooit een schuldgevoel daarover, al zit er wel behoorlijk wat vlees en ander ‘ongezonds’ in mijn dieet.

De kinderen kijken dan ook vreemd op als ik thuis uitleg dat ik een veganistisch kookboek bij heb. Ik moet even uitleggen dat het betekent dat alles plantaardig is, dus ook geen melk, kaas, eieren … “En ook geen vlees dan?” Neen. “Ook geen vegetarisch vlees?” – zucht – neen, ook geen vegetarisch vlees. Mijn vrouw glimlacht. Hoewel ook een omnivoor, staat ze open voor alles.

De keuze valt op butternutlinguini met rodebietenchips. Mijn grootste bezorgdheid bij dit soort boeken is de ingrediëntenlijst. Ik vrees veel onbekende zaken en als inwoner van een klein provincienest is het vaak een uitdaging om die te vinden. Bij dit recept valt het mee: maar twee onbekenden in de lijst. Tamari heb ik niet, maar dat blijkt een soort sojasaus te zijn. Edelgistvlokken? Nooit van gehoord. Maar gelukkig vind ik beide in de lokale natuurwinkel. Die vlokken blijken een vervanger voor Parmezaanse kaas en ze smaken er zelfs naar. De volkorenlinguini vervang ik noodgedwongen door gewone linguini.

Voor de rodebietenchips moet je de rauwe bietjes in dunne plakjes snijden. Ik waag me niet aan een mandoline en reken op mijn vaste hand om min of meer gelijke plakjes te maken. Die moeten dan met olijfolie en grof zeezout op een bakplaat in de oven. Er staat niet bij hoe warm die oven moet zijn, dus ik gok op 180 graden. Na 15 minuten moet je licht krokante chips bekomen. De mijne zij nog wat slap na een kwartier, maar we beslissen ze zo op te eten.

Voor de saus moet je een kleine butternutpompoen gebruiken. Ik kies de kleinste bij de boer. Samen met ui goed stoven en verder garen in groentebouillon. Smaakmakers toevoegen en mixen tot een gladde saus. Makkie. Maar blijkbaar was mijn pompoen niet klein genoeg. In plaats van een gladde saus krijg ik een soort puree. Maar dan wel een die hemels smaakt en dus beslis ik het ermee te doen.

In het bord is de saus wat dik, maar het ziet er al bij al goed uit. De rodebietenchips brengen wat extra kleur in het gerecht. En de smaak, die zit helemaal goed. Dit gerecht is een streling voor de tong en hartverwarmend. Het zachte en zoete van de pompoen gaat mooi samen met het aardse en zoute van de chips. De kinderen zijn niet overtuigd, maar mijn vrouw en ik beslissen dat er wel eens vaker veganistisch gekookt zal worden bij ons.

Butternut-linguini met rodebietenchips

Ingrediënten (voor 4 pers.)

2 rode bieten, in heel dunne plakjes

Enkele eetlepels olijfolie

Zeezout

Linguini (volkoren)

1 grote ui, in schijfjes

2 teentjes knoflook

Olijfolie

Peper en zout

1 theelepel mosterd

1 eetlepel tamari

2 koppen water met groentebouillon

1 kleine butternut, geschild en in stukjes gesneden

3 eetlepels edelgistvlokken

1/4 theelepel nootmuskaat

4 tot 6 eetlepels sojaroom (of kokosroom)

Chilivlokken

Koriander

Bereiding

Verwarm de oven voor.

Leg de dunne schijfjes rode biet op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Strijk ze in met olijfolie en bestrooi met grof zeezout. Bak ongeveer 15 minuten tot ze licht krokant zijn.

Kook de pasta.

Stoof de ui met de knoflook lichtjes aan in olijfolie (tot ze lichtbruin kleuren). Voeg peper, zout, mosterd en de tamari toe. Doe er nu water met groentebouillon bij. Voeg de butternut toe en laat het geheel ongeveer 10 tot 15 minuten stoven op een matig vuur.

Haal de pan van het vuur, mix het geheel en voeg de edelgistvlokken, versgeraspte nootmuskaat en sojaroom (of kokosroom) toe. Roer tot je een gladde saus hebt.

Meng de saus met de pasta.

Doe er chilivlokken, koriander en de rodebietenchips bij.

Forget Nutella-spread

Ingrediënten (voor 2 potjes)

2 koppen hazelnoten

1/3 kop ahornsiroop

4 ontpitte medjooldadels

3 grote eetlepels ongezoet raw cacaopoeder

1/2 theelepel natuurlijk vanillepoeder

Een snufje zeezout

1/3 kop water

Bereiding

Rooster de hazelnoten in een voorverwarmde oven gedurende 10 tot 15 minuten of tot de velletjes loskomen. Verwijd

er de velletjes door de noten tussen twee keukendoeken te rollen of gebruik je handen. De velletjes zouden gemakkelijk moeten loskomen. Het is niet zo erg als niet alles verwijderd is.

Mix de noten in een goede blender tot je een boter hebt. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe, behalve het water. Voeg beetje bij beetje wat water toe tot je de gewenste dikte hebt.

Dit is echt gemakkelijk. Laat de kindjes helpen, die vinden het vast zalig!

Pastinaakfrietjes met rozemarijn

Ingrediënten (voor 4 pers.)

3 tot 5 pastinaken (afhankelijk van de grootte)

Grof zeezout

Enkele eetlepels olijfolie

Verse takjes rozemarijn

Mayo

1 eetlepel mosterd (zonder sulfiet!)

1 eetlepel sojasaus (tamari)

Peper en zout

1/2 kop sojaroom

1 eetlepel appelazijn

1 eetlepel citroensap

1 kop milde olijfolie

Een erwtje wasabipasta (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Schraap de pastinaken schoon en snijd ze in heel dunne frietjes. Meng de frietjes met zout en olijfolie en doe ze in een ovenschaal. Leg er takjes rozemarijn tussen.

Bak de frietjes in de oven tot ze knapperig zijn (20 tot 25 minuten) en roer ze tussendoor om.

Maak ondertussen de mayo. Doe de mosterd, tamari, peper en zout, sojaroom, appelazijn en het citroensap in een maatbeker. Meng goed met een vork. Zet nu de mixer aan en mix op de laagste stand terwijl je voorzichtig, beetje bij beetje olijfolie toevoegt. Breng eventueel op smaak met wasabipasta.

Je kunt nog verse kruiden (zoals bieslook) toevoegen aan de mayo voor een extra frisse toets.

Bubble gum pops

Ingrediënten (voor 10 pers.)

De roze laag

3 eetlepels kokosyoghurt

Sap van 1 limoen

1/3 kop kokosroom

3 eetlepels ahornsiroop

1/3 kop frambozen (mag uit de diepvries)

De paarse laag

Hetzelfde als de roze laag maar met 10 blauwe bessen in plaats van frambozen

De gele laag

1/2 kop ananas (mag uit de diepvries)

3 eetlepels kokosyoghurt

Sap van 1 limoen

3 eetlepels ahornsiroop

Snufje kurkuma

De groene laag

1/2 avocado

2 eetlepels kokosyoghurt

Sap van 1 limoen

1/3 kop kokosroom

1/2 peer (geschild)

3 eetlepels ahornsiroop

Bereiding

Maak eerst de roze laag door alle ingrediënten te mixen in een blender. Giet de crème in de vormpjes tot je een dun (enkele centimeters) laagje hebt en zet de vormpjes een twintigtal minuten in de diepvriezer.

Je hoeft de blender niet uit te spoelen. Maak nu de paarse laag zoals de eerste laag.

Spoel de blender en herhaal de vorige stappen om de gele en daarna de groene laag te maken.

Geen tijd of geduld om de lolly’s in de diepvriezer te doen (zoals ik )? Giet dan voorzichtig de volgende laag er meteen op.

Steek er stokjes in en zet de ijslolly’s minimaal 8 uur in de diepvriezer.

Houd de vormpjes eventjes onder warm stromend water om de lolly’s er gemakkelijk uit te halen.

Voor een guiltypleasurelolly voeg je een scheutje rum toe aan elk laagje (niet voor kids!).

One Healthy Kitchen, Ellen Charlotte Marie, Lannoo, 24,99 euro

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over kookboekentest

Hoofdpunten

Keuze van de redactie