Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump: "VS hebben geen andere keuze dan wapenuitdaging tegen Noord-Korea aan te gaan"

Amerikaans president Donald Trump.Beeld EPA

Amerikaans president Donald Trump heeft vandaag een nieuwe nationale veiligheidsstrategie onthuld. Hij roept Pakistan op tot cruciale actie tegen terrorisme en zegt dat Washington de uitdaging moet aangaan die gesteld wordt door het kernwapenprogramma van Noord-Korea.

In een uitgebreide speech aan het Ronald Reagangebouw in Washington zei de president vandaag dat zijn veiligheidsstrategie voor het eerst ook economische veiligheid omvat. Hij noemde onder andere een totale verbouwing van de Amerikaanse infrastructuur en zijn beruchte muur langs de grens met Mexico. 

Daarna willen de Verenigde Staten dat Pakistan cruciale actie onderneemt om te helpen extremisme te bestrijden. Over het conflict met Noord-Korea zei Trump dat Washington "geen andere keuze had" dan de uitdaging aan te gaan die zich stelt door het nucleaire en raketprogramma van het land.

Defensie

Trump zei dat zijn veiligheidsstrategie ook een einde zou maken aan de opgelegde limieten voor de defensie-uitgaven. Hij verduidelijkte echter niet of hij met het Congres heeft overlegd over een eventueel wetsvoorstel daarover. "We erkennen dat zwakte het meest zekere pad is naar conflict en ongeëvenaarde macht is het meest zekere middel van defensie", zei Trump. "Om die reden breekt onze veiligheidsstrategie met de schadelijke limieten."

Rusland

De president ging in zijn speech ook in op de relatie van de VS met Rusland. Trump kreeg gisteren een telefoontje van Russisch president Vladimir Poetin, die hem bedankte voor de Amerikaanse inlichtingen die geholpen hebben om een bomaanslag in Sint-Petersburg te verijdelen. De samenwerking tussen beide landen "verloopt zoals dat hoort", zei Trump. "Maar terwijl we zulke kansen tot samenwerking zoeken, zullen we opkomen voor onszelf en voor ons land, zoals we dat nooit eerder gedaan hebben."

Opmerkelijk is dat de nieuwe veiligheidsstrategie de visie onderstreept die al lang leeft bij Amerikaanse diplomaten, namelijk dat Rusland de Amerikaanse belangen ondermijnt - ondanks Trumps inspanningen voor een nauwere band met Poetin. Volgens Reuters staat in het document te lezen dat Rusland zich moeit met de binnenlandse politieke zaken van landen wereldwijd. Over een eventuele bemoeienis bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar wordt niet gerept.

"Rusland maakt gebruik van informatieoperaties om de publieke opinie in de hele wereld te beïnvloeden", luidt het. "De beïnvloedingscampagnes bestaan uit geheime inlichtingenoperaties, valse online profielen, staatsmedia en betaalde sociale mediagebruikers."