© Dirk Vertommen

Gangsters overvallen 86-jarige man en crashen met auto

De politie heeft donderdagnamiddag een man opgepakt die even voordien een 86-jarige man in zijn winkeltje in Heist-op-den-Berg had overvallen. Twee daders sloegen op de vlucht, maar smakten in Putte met hun wagen tegen een tuinmuurtje en verkeersbord. Na een klopjacht kon één verdachte worden geklist.

Theo Derkinderen

Kort na de middag stapten twee mannen binnen in het magazijn en winkeltje van Armand De Winter (86) op de Oude Liersebaan in Heist-op-den-Berg. Naast brandstoffen kunt u er ook meststoffen, aardappelen en plantjes kopen. De twee deden zich voor als klanten. “Mijn vader kreeg snel in de gaten dat het duo zich zenuwachtig gedroeg. Toen ze naar hem toegingen om zogezegd iets te vragen of te betalen, namen ze plots een blad papier en duwden dat in zijn gezicht. Vliegensvlug roofden ze daarop zijn portefeuille uit zijn broekzak en gingen ermee aan de haal”, zegt zoon Frederik. “Mijn vader zag nog dat ze in een zwarte Volkswagen Golf stapten waarop een gele nummerplaat met zwarte letters hing. Hij dacht dat het een Nederlandse nummerplaat was. Later bleek dat het om een Engelse nummerplaat ging.”

De bejaarde man alarmeerde onmiddellijk de politie en die startte een zoekactie in de ruime omgeving van Heist-op-den-Berg. De twee overvallers wisten dat de politie naar hen op zoek was. Op de Schrieksesteenweg in Putte liep het voor de overvallers evenwel helemaal fout. De Volkswagen Golf wilde een tractor met aanhangwagen, die de Zevenbunder wilde indraaien, nog inhalen en voorbijsteken. Daarbij kwam de wagen tegen een tuinmuurtje en verkeersbord terecht. De bestuurder van de tractor zag de twee inzittenden van de Volkswagen Golf uit de wagen springen en te voet vluchten richting Vogelstraat.

Razendsnel

“Ik werd gealarmeerd door een luide bonk. Toen ik buiten ging kijken, zag ik de wagen deels in de voortuin staan. Van de inzittenden was er toen al geen spoor meer te bekennen. Ze moeten razendsnel uit het voertuig gesprongen zijn”, zegt een buurtbewoonster.

De politie werd ingelicht en heel snel werd de link met de brutale overval in Heist-op-den-Berg gelegd. Verscheidene politieploegen uit de ruime regio kwamen ter plaatse om deel te nemen aan een zoekactie. Ook een helikopter en speurhond van de federale politie kwamen ter plaatse om deel te nemen aan de klopjacht. Op zowat elk kruispunt in de buurt stonden politieploegen. De zoekactie had succes: een 32-jarige Roemeen kon in de loop van de namiddag in de omgeving worden opgepakt. Hij wordt wellicht vrijdag voor de onderzoeksrechter in Mechelen geleid. Zijn kompaan kon ontkomen. De gestolen portefeuille met het geld zou nog niet zijn teruggevonden. Volgens het parket werd een aanzienlijk bedrag gestolen.

“Mijn vader is aangeslagen door hetgeen hem overkomen is, maar ik ben vooral opgelucht dat ze hem niet mishandeld hebben. Hij is tenslotte 86. Ze konden hem evengoed op de grond gemept hebben of tegen de muur geslagen hebben. Dan waren de gevolgen veel erger geweest. Op zo’n leeftijd heb je niet veel nodig om iets te breken”, zegt zoon Frederik.