© RR

Reconstructie: van vrolijk dagje koers naar dieptriest drama in acht uur tijd

Om 16u poseerde Peter P. nog met een glimlach voor de foto op de Brabantse Pijl. Acht uur later schoot hij zijn vrouw en twee kinderen dood en stapte hij uit het leven. Een totaal geëscaleerde ruzie zou aan de basis liggen van het drama.

Dennis Van Damme, Kristin Matthyssen, Dirk Coosemans

GVA+ Verbijstering na gezinsdrama: “Woensdag nog mee geweest op supportersbus”

LEES OOK. Dader had geen toestemming om dienstwapen mee te nemen

Ze waren nog maar pas met het hele gezin naar de bergen geweest, het gezin P. Een bijna jaarlijkse gewoonte. “De kids skiën al heel goed”, had vader Peter P. laten weten. Aan het oppervlak lijkt er geen vuiltje aan de lucht bij het gezinnetje. Iederéén in Wijnegem kent Peter P. (50) en Dominique V. (40), het koppel achter café ’t Dorp, een van de meest bruisende cafés van de gemeente. Dé thuisbasis voor fans van Tosh Van der Sande. Met feestjes en uitstapjes om de Wijnegemse profrenner aan te moedigen.

(Lees verder onder de video)

Zo staat woensdag een uitstap naar de Brabantse Pijl op de agenda. Vanuit het café op de Merksemsebaan vertrekt een vijftigtal supporters met de bus richting Overijse.

15.56u

Het is iets voor 16u als Dominique wellicht de laatste foto van Peter op Facebook plaatst. Schouder aan schouder met ex-profvoetballer Eric Van Meir, zijn neef. Bekertje pils in de hand, Cubaanse sigaar tussen wijs- en middelvinger. En een brede glimlach. “Neefjes op de Brabantse Pijl”, schrijft Dominique bij de foto. Er is geen vuiltje aan de lucht.

(Lees verder onder de foto)

© rr

20.30u

Tosh Van der Sande is 36ste geworden, de bus vertrekt terug richting Wijnegem. Maar de sfeer is veranderd tussen Peter en Dominique. Ze hebben ruzie. Over wat, dat blijkt achteraf niemand echt met zekerheid te kunnen zeggen. Volgens iemand die erbij was hebben ze allebei wel behoorlijk wat gedronken. Ze roepen wat over en weer naar elkaar en Peter valt in slaap tijdens de rit terug.

21.30u

De bus komt aan bij café ’t Dorp, maar de sfeer zit er nog steeds niet in. Mede door de aanhoudende ruzie tussen Peter en Dominique besluit een deel van de supporters om door te trekken naar café Den Babbel, een paar honderd meter verderop op de Merksemsebaan. Eric Van Meir gaat naar huis. Hij zal pas de volgende morgen te horen krijgen welk drama zich in de komende twee uur voltrekt.

23.00u

De ruzie escaleert totaal. Peter verlaat het café, stapt in zijn auto en verdwijnt. Dominique blijft achter met Ingrid, de vrouw die het café heeft opengehouden terwijl Dominique en Peter in Overijse waren, en haar partner.

Peter rijdt naar de Noorderlaan 500, het politiekantoor van Antwerpen. Hij werkt daar bij de centrale diensten. In het verleden werkte hij jarenlang bij de dienst ecofin van de lokale recherche, maar door interne problemen werd hij overgeplaatst naar een kantoorjob waardoor hij niet meer op straat moest komen. Over zijn werk als politieman praat hij nauwelijks. Zelfs de stamgasten gaan ervan uit dat hij zijn kepie aan de haak heeft gehangen en fulltime in café ’t Dorp werkt. Omdat een politieman geen café mag houden, staat ’t Dorp echter op naam van Dominique. Maar dat hij er geregeld achter de tapkraan te vinden was, staat vast.

Aangekomen op zijn werk haalt hij zijn dienstwapen op. Hij rijdt ermee terug naar de Rerum Novarumlaan, op 5 minuutjes rijden van ’t Dorp, waar zijn zoontje Jack (9) en zijn dochtertje Jamie (11) liggen te slapen.

Hij schiet hen allebei dood.

(Lees verder onder de kaart)

00.00u

Daarna rijdt hij terug naar café ’t Dorp. Hij springt uit zijn auto en stormt het café binnen. Hij schiet meteen zijn vrouw dood en zet daarna het pistool tegen zijn hoofd. Hij schiet zichzelf neer en valt op de grond. Hij overlijdt niet meteen en wordt nog naar het ziekenhuis gebracht, maar bezwijkt daar aan zijn verwondingen.

00.15u

De politie, de wetsdokter en het labo komen ter plaatse voor onderzoek. In de loop van de nacht komen vrienden en kennissen van het koppel druppelsgewijs bijeen voor het café. Ze vallen elkaar vol ongeloof en in tranen in de armen. “Dit hadden we nooit gedacht van Peter”, klinkt het.