Sporen van vogelgriep aangetroffen in gepasteuriseerde melk in de VS

© Shutterstock

In gepasteuriseerde koemelk in de Verenigde Staten zijn sporen van het H5N1-vogelgriepvirus aangetroffen. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten dinsdag gemeld. Ze voegen eraan toe dat de monsters waarschijnlijk geen risico vormen voor de menselijke gezondheid.

Bron: BELGA

Tijdens een uitgebreid nationaal onderzoek werden virusdeeltjes ontdekt in “melk van getroffen dieren, in het verwerkingssysteem en in de schappen”, kondigde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aan in een persbericht.

Die voegt daaraan toe dat pasteurisatie normaal gezien de ziekteverwekkers elimineert tot een niveau dat dat geen gezondheidsrisico vormt voor de consument.

Voorlopig zijn er geen bewijzen dat het H5N1-virus van mens op mens wordt overgedragen, maar omdat het fel circuleert onder dieren, vrezen experts dat het virus zou kunnen muteren. Mensen raakten wel al besmet door contact met besmette dieren. 

De autoriteiten voeren nu bijkomend onderzoek uit op de stalen. Er is al vogelgriep aangetroffen in rauwe melk. De gezondheidsautoriteiten raden al even af dat te consumeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen