© Tom Palmaers

Truiens kinderdagverblijf schenkt leukemiepatiëntje (2) gratis Disneyreis: “Zelfs stiekem mijn verlof geregeld”

Kinderdagverblijf Titi & Koe uit Groot-Gelmen heeft zondag de moedige Zary Beschuyt en haar ouders overdonderd met Stikeez en een reis naar Disneyland Parijs. Het pas twee jaar oude meisje uit Gelinden lijdt sinds november aan acute leukemie (ALL). De peuter is dol op Disney, en op de speeltjes die supermarkt Lidl verdeelt. “Wij doen alles voor Zary”, zegt crèche-uitbaatster Joke Basteyns. “Het was zo’n vinnig en actief meisje totdat ze die ziekte kreeg.”

Geert HOUBEN

Een levensechte Ariël de zeemeermin, Belle zonder beest, Vaiana, Anna uit ‘Frozen’ en Doornroosje. Allemaal waren ze zondag naar Titi & Koe afgezakt om Zary, haar ouders en broertje te verrassen en een hart onder de riem te steken. Via giften en vooral een wafelenbak is er 5.000 euro ingezameld. “Op een dag tijd heb ik 1.250 wafels gebakken”, telde Joke (26). “Het is fantastisch”, zegt moeder Amina Spiritus terwijl Zary ietwat verlegen toekijkt op papa Brians arm. “Er is een drie dagen durend all-in verblijf in Disneyland geregeld, inclusief vervoer en zakgeld. Zonder Brians medeweten is zelfs verlof geregeld op zijn werk. We gaan in april, wanneer Zary geen chemotherapie krijgt.”

© Tom Palmaers

RSV

Het is steun die Amina en Brian (33) goed kunnen gebruiken in deze harde tijden. “28 november 2018 zal me altijd bijblijven. In de crèche deed het RSV-virus de ronde, waarop wij naar de dokter zijn gestapt om haar luchtwegen te testen. Zary hoestte een beetje. De dokter zag meteen verschillende blauwe plekken en besloot haar bloed te testen. Om 13 uur kreeg ik te horen dat er iets niet klopte met haar bloedplaatjes. ‘Het is 90% zeker leukemie’, zeiden ze. Meteen moesten we naar het ziekenhuis en daar kregen we te horen dat het laatste beetje hoop dat we nog koesterden voor niets was. Het is leukemie”, vertelt Amina, die haar studies verpleegkunde onmiddellijk on hold heeft gezet.

Vallen en opstaan

De afgelopen drie weken bracht Zary in isolatie in het Leuvense ziekenhuis Gasthuisberg door. Intussen gaat het weer wat beter, sinds zaterdag is ze tijdelijk weer even thuis. “Ze heeft zich goed herpakt. De ene bacterie na de andere liep Zary op. De antibiotica doet nu zijn werk.”

Zary’s parcours is er tot dusver eentje van vallen en opstaan. “De ene week gaat het goed, de andere slecht. Ze gedraagt zich heel flink in het ziekenhuis. Over het aanbrengen van de voedingssonde en de katheder maakte ze geen probleem. Net zomin als ze haar moeten prikken. Alleen heeft ze schrik van dokters in witte jassen. Misschien omdat ze weet dat er dan wat te gebeuren staat.”

Isolatiekamer

Om de tijd wat sneller te laten verlopen in de isolatiekamer speelt Zary veel met Steekiz. “Dat zijn zo van die kleine figuurtjes met een zuignap aan die je krijgt bij een aankoop in de Lidl. Ze versiert er haar bedje mee. Haar oma heeft een oproep gedaan op Facebook om figuurtjes voor haar in te zamelen, maar de respons is veel groter dan verwacht”, lacht Amina.

Ook Joke Basteyns, die samen met crècheklant Cindy Tertyschnikow de wafelenbak voor Zary opzette, deed haar duit in het zakje. “Ik heb een bericht op Facebook gezet om de figuurtjes bij te houden. Het is intussen al 492 keren gedeeld. Vandaag heb ik Zary al 487 Steekiz kunnen geven. De mensen van Lidl zelf komen woensdag naar de crèche: zij hebben ook nog een cadeau voor haar. Wie er nog heeft, mag ze gerust hier binnenbrengen”, lacht Joke.

Zary ziet het graag gebeuren en haar ouders zijn hoopvol. “De vooruitzichten? De dokters geven Zary 85 tot 90% kans dat ze haar leukemie overwint.”

Wie Zary wil steunen, kan een gift storten op BE66 0018 5557 5543.

Steekiz binnenbrengen, kan bij Titi & Koe: Groot Gelmenlaan 91, Sint-Truiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer