Live Economie | Mijnreus BHP blaast miljardenovername af

Het Australische BHP aasde vooral op de grote koperreserves van Anglo American© reuters

In de liveblog Economie brengen we nog meer en sneller financieel-economisch nieuws. Personal finance, bedrijfsnieuws, internationale economie of beurzen: volg hier de belangrijkste updates van de dag.

red
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Mijnbouwbedrijf BHP bergt plan voor miljardenovername van Anglo American op

Het mijnbouwbedrijf BHP zal geen bindend bod uitbrengen op zijn Britse sectorgenoot Anglo American, zo heeft het woensdag bekendgemaakt. Daarmee gaan de plannen voor de grootste overname in meer dan tien jaar in de mijnbouw de vuilnisbak in. "BHP zal geen bindend bod uitbrengen op Anglo American", liet het Australische bedrijf weten in een persbericht.

Met de aankondiging komt er een einde aan de pogingen van BHP om Anglo American te overtuigen om in te stemmen met een overname. De Australiërs legden de voorbije vijf weken verschillende voorstellen op tafel, maar die werden telkens afgewezen. Het laatste voorstel had een waarde van 38,6 miljard pond, omgerekend ruim 45 miljard euro.

Woensdagnamiddag liep er een deadline af, waarop BHP volgens de Britse overnameregels een formeel bod moest indienen of de overnameplannen zeker zes maanden in de koelkast moet steken. Het is dat laatste geworden, want Anglo American wees een ultieme poging van BHP om extra tijd te krijgen, af. 
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

ExxonMobil krijgt steun van aandeelhouders ondanks klimaatcontroverse

De aandeelhouders van ExxonMobil hebben woensdag hun steun uitgesproken aan de voltallige raad van bestuur, en dat ondanks de harde houding van het olie- en gasconcern tegen een reeks klimaatactivisten.

Het bedrijf besliste om twee groepen aandeelhouders - de ngo Follow This en investeringsmaatschappij Arjuna - te vervolgen. De twee wilden op de aandeelhoudersvergadering een resolutie laten stemmen die de broeikasgasuitstoot zou moeten verminderen. ExxonMobil vraagt de terugbetaling van juridische kosten. 

Verschillende aandeelhouders, zoals het Noorse staatsfonds en het pensioenfonds van Californië, reageerden kritisch op de houding van ExxonMobil. Maar dat belette niet dat een meerderheid van de aandeelhouders de raad van bestuur steunde. De twaalf kandidaten kregen gemiddeld 95 procent van de stemmen achter zich.-
Pascal Sertyn
Pascal Sertyn

Geflitst | Biotechbedrijf Argenx beperkt de schade voor de Bel20-index


De vrees voor een opflakkering van de inflatie heeft de beurzen woensdag verder in het defensief geduwd. Op de Brusselse aandelenmarkt zakte de Bel20-index 0,65 procent tot 3.922,53 punten.

Van de negentien aandelen die momenteel meetellen voor de berekening van de graadmeter, eindigden er zeventien in het rood. Het grootste dagverlies kwam daarbij op naam van Elia, dat 3,93 procent inleverde bij een slotkoers van 92,85 euro. De uitbater van het hoogspanningsnet moet bijkomend kapitaal aantrekken om zijn ambitieuze investeringsprogramma's in België en Duitsland te financieren.

Dat het verlies van de Bel20-index toch vrij beperkt bleef, was te danken aan het biotechbedrijf Argenx. Dat is een zwaargewicht in de korf van de grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven. De koers van Argenx ging  3,97 procent hoger tot 351,10 euro. Het biofarmabedrijf profiteerde van een tegenvaller bij branchegenoot BioHaven, dat ongunstige resultaten moest slikken in een onderzoek naar een kandidaat-middel tegen een breed spectrum aan immuniteitsziekten.

Het enige andere indexaandeel dat het hoofd boven water kon houden, was de koekjesbakker Lotus Bakeries, met een kleine bonus van 0,10 procent bij een slotkoers van 9.850,00 euro.

Op de brede markt steeg het koffieservicebedrijf Fountain 6,61 procent tot 1,29 euro. (belga)
Ruben Mooijman
Ruben Mooijman

Langetermijnsrente op hoogste peil van het jaar

De Belgische tienjaarsrente schommelde woensdag rond de 3,177 procent, het hoogste niveau dit jaar. Een hogere rente maakt lenen duurder en is ook slecht nieuws voor de schatkist.

De stijging van de rente doet zich woensdag overal in Europa en de Verenigde Staten voor. Beleggers zien dat de inflatie hardnekkiger is dan gevreesd. In Duitsland steeg de inflatie in mei opnieuw. Men houdt dus rekening met minder en tragere renteverlagingen door de centrale banken. 

In oktober vorig jaar stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 3,6 procent, het hoogste niveau in meer dan elf jaar. Eind december was de rente gezakt tot 2,45 procent. Een hogere rente is slecht nieuws voor de Belgische staatskas, omdat die elk jaar miljarden moet ophalen op de financiële markten. Ook woonkredieten, die gelinkt zijn aan de Belgische OLO's (lineaire obligaties), worden in theorie duurder als de rente stijgt. En tot slot worden ook aandelen minder aantrekkelijk bij een hogere rente. (belga)
 
Ruben Mooijman
Ruben Mooijman

Duitse lonen sneller omhoog dan ooit tevoren

Duitse werknemers zagen hun lonen in het eerste kwartaal met een recordpercentage omhoog gaan. Volgens het Duitse statistiekbureau lagen de lonen gemiddeld 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is het hoogste percentage sinds de metingen in 2008 begonnen. Het gaat om reële loonsverhogingen, met inachtneming van de inflatie dus. Nominaal gingen de lonen met 6,4 procent omhoog. De lage inkomens gingen er sterker op vooruit dan de hoogste, zo meldde het statistiekbureau Destatis nog. 

De loonstijgingen kunnen het Duitse economische herstel ondersteunen, omdat ze de gezinnen meer koopkracht geeft. Tegelijk is het een signaal dat de inflatie nog niet bedwongen is. Dat is belangrijke informatie voor de Europese Centrale Bank, die op het punt staat zijn eerste renteverlaging in jaren door te voeren. 

De Duitse inflatie kwam in mei uit op 2,4 procent, iets meer dan in april en maart. In die maanden bedroeg de inflatie 2,2 procent. Destatis publiceerde de inflatiecijfers in een apart bericht. 

Ruben Mooijman
Ruben Mooijman

Nieuwe overname in Amerikaanse oliesector

De Amerikaanse olieproducent ConocoPhillips koopt voor 22,5 miljard dollar zijn sectorgenoot Marathon Oil. Het is al de derde overname in de sector in korte tijd. In oktober werd Pioneer Natural Resources overgenomen door Exxon Mobil. Diezelfde maand kocht Chevron Hess Oil op. 

Net als bij die overnames heeft ook de transactie van ConocoPhillips tot doel om meer toegang te krijgen tot de Amerikaanse schalie-olie. Marathon beschikt bovendien over reserves in Equatoriaal Guinea.  ConocoPhillips betaalt 14,7 procent bovenop de meest recente koers van het aandeel Marathon. Het oliebedrijf had eerder ook al twee overnames gedaan van bedrijven die in Amerikaanse schalie-olie zijn gespecialiseerd. 

De overname wordt volledig betaald met aandelen. Dat betekent dat de aandeelhouders van Marathon nieuwe aandelen van het fusiebedrijf ontvangen. In het eerste jaar na de afsluiting van de deal denkt ConocoPhillips 500 miljoen dollar aan kostenbesparingen te kunnen realiseren. 
Ruben Mooijman
Ruben Mooijman

Banen bedreigd bij drankenbedrijf Konings

Bij drankenfabrikant Konings staan zowat honderd banen op de tocht in twee Limburgse vestigingen. Dat bevestigen de christelijk en de socialistische vakbond.

De intentie tot collectief ontslag werd woensdag aangekondigd. In de vestiging in Zonhoven staan 76 van de 300 jobs op het spel, in Borgloon zijn 23 van de 120 banen bedreigd, zegt Dirk Verhaegen van ACV Voeding en Diensten. Volgens Nicole Houbrechts van ABVV Horval waren er al langer "slechte voortekenen". "We zagen al sinds Nieuwjaar dat er iets gaande was, met herhaaldelijk economische werkloosheid", aldus de vakbondsvrouw. In Zonhoven zou nu onder meer de weekendploeg verdwijnen. De aankondiging heeft volgens de vakbonden te maken met verloren contracten.
Konings, gevestigd in Zonhoven, is gespecialiseerd in het produceren, afvullen en verpakken van dranken in opdracht van andere drankenmerken. De vorig jaar geopende vestiging in Genk, op de voormalige Ford-site, is niet betrokken bij de herstructurering. (belga)
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Mijnreus BHP vraagt nog eens uitstel voor overnamebod op Anglo American

De klok tikt voor de Australische mijnbouwgroep BHP die op zijn Brits/Zuid-Afrikaanse concurrent Anglo American aast. BHP lanceerde een maand geleden een eerste informele bod voor 39 miljard dollar op Anglo American, met de bedoeling om zich vooral te versterken in de ontginning van koper. Dat is een cruciaal metaal voor de energietransitie, waardoor de vraag momenteel het aanbod overvleugelt en de prijs nieuwe hoogtes heeft bereikt.

Maar de aandeelhouders van Anglo American wezen het bod af, en ook twee nieuwe biedingen (het laatste voor 49 miljard dollar) werden verworpen. Ondertussen verloopt de deadline vandaag, terwijl er nog geen akkoord is. BHP heeft daarom nu voor een tweede keer uitstel gevraagd om alsnog na te denken over een nieuw bod.
Ruben Mooijman
Ruben Mooijman

Europa's ceo's bezorgd over relatie met China

De ceo's van Europa's grootste bedrijven hebben weer meer vertrouwen in de economische conjunctuur. Het sentiment ligt nu op het hoogste peil sinds mei 2022. Dat blijkt uit een meting van het ondernemersvertrouwen door de European Round Table for Industry (ERT). Zes maanden geleden lag het vertrouwen nog op 42, in de eerste helft van dit jaar is het gestegen naar 58. Het vertrouwen wordt gemeten op een schaal van 0 tot 100. 

De industriëlen zijn wel positiever over de internationale context dan over de Europese economie. Dat heeft ook te maken met de relatie tussen Europa en China. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat die relatie de komende drie jaar zal verslechteren. "Als locatie om zaken te doen, zit Europa vast op een traject van relatieve achteruitgang", zegt Ilham Kadri, de ceo van materialenbedrijf Syensqo en voorzitter van de ERT-commissie die zich over het concurrentievermogen en innovatie buigt. "Deze peiling geeft het sentiment weer dat al vaak geuit is door zakenlui in heel Europa. Het concurrentievermogen moet prioriteit nummer één worden voor de nieuwe Europese Commissie".  

Ruben Mooijman
Ruben Mooijman

Melinda Gates schenkt miljard dollar voor vrouwenrechten

Melinda French Gates, de ex-vrouw van Microsoft-oprichter Bill Gates, heeft dinsdag aangekondigd dat ze een miljard dollar wil doneren aan mensen en organisaties die werken rond vrouwenrechten.

Activisten en linkse verkozenen in de Verenigde Staten klagen over een achteruitgang op vlak van vrouwenrechten in het land. Verschillende Amerikaanse staten hebben bijvoorbeeld abortus verboden. 

Melinda Gates kondigde twee weken geleden aan dat ze de filantropische organisatie Bill en Melinda Gates Foundation zal verlaten op 7 juni. In "een volgend hoofdstuk" wil Melinda Gates vrouwen en gezinnen steunen. Dinsdag kondigde ze aan dat ze een eerste schijf van een miljard dollar zal uitkeren, via beurzen en donaties, aan groepen die in de VS werken rond de bescherming van vrouwenrechten.
Pascal Sertyn
Pascal Sertyn

Volkswagen hoopt in 2027 zijn eerste goedkope EV in Europa op markt te brengen

Volkswagen heeft de knoop doorgehakt over welke weg het gaat volgen om in Europa goedkope elektrische voertuigen op de markt te brengen en tegen wanneer. Dat is ook voor het Belgische materialenbedrijf Umicore van belang. Het heeft een samenwerkingsverband met de Duitse autobouwer voor de productie van herlaadbare batterijen in Europa.
Streefdoel van Volkswagen is in 2027 zijn eerste EV's met een prijs van ongeveer 20.000 euro te produceren voor de Europese markt. Als eerste stap wil Volkswagen eind 2025 al vier batterijauto's met een prijs van minder dan 25.000 euro presenteren. Deze voertuigen zullen in Spanje worden gebouwd.

“Het gaat om elektrische mobiliteit op instapniveau uit Europa voor Europa”, zei de topman van Volkswagen Oliver Blume in een verklaring. “Hiermee combineren we een duidelijke toewijding aan Europa als industriële locatie, een Europees industriebeleid en handelen we uiteindelijk in het belang van Europese klanten.”
Het project, ID.1 genaamd, komt op een moment dat Chinese rivalen, waarvan sommige een kostenvoordeel van 30 procent hebben ten opzichte van Westerse concurrenten, Europa binnendringen om marktaandeel te veroveren en gevestigde autofabrikanten op hun thuismarkt aan te vallen. Het Chinese EV-merk BYD, dat overweegt om twee fabrieken in Europa te bouwen, is van plan om zijn Seagull hatchback volgend jaar al aan te bieden voor minder dan de 20.000 euro.

Met deze beslissing zet Volkswagen ook definitief een punt achter pogingen om samen te werken met andere autoconcerns voor de ontwikkeling en bouw van goedkope EV-modellen. Eerder deze maand mislukten gesprekken met het Franse Renault om samen aan zo'n project te werken. (reuters, bloomberg)

Lees ook: Elektrisch rijden dwingt Umicore in de remmen
Pascal Sertyn
Pascal Sertyn

Aantal bruggepensioneerden zakt onder de 6.000

Voor het eerst zijn er minder dan 6.000 werklozen met recht op een bedrijfstoeslag, de zogenaamde SWT-ers of de vroegere bruggepensioneerden. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). In april waren het er exact 5.892.  

Ter vergelijking: in de jaren 2020 en 2021 lag het maandelijks gemiddelde van SWT-ers boven de 10.000. In 2022 zakte het maandgemiddelde onder de 10.000 (9.743) en vorige maand werd dus ook de kaap van 6.000 bruggepensioneerden gesloopt. 
Op jaarbasis gaat het in april om een daling met 28 procent. Vlaanderen kent de grootste daling (-33 procent), goed voor 3.256 mensen die nog onder het SWT-stelsel vallen.

Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag geldt voor bedrijven in herstructurering en geeft aan oudere werknemers een werkloosheidsuitkering tot aan het pensioen, plus een bedrijfstoeslag van de werkgever die overgaat tot het ontslag. De afgelopen jaren werden de voorwaarden geleidelijk verstrengd: de minimumleeftijd bedraagt nu 62 jaar (of 60 in geval van een zwaar beroep) en een loopbaan van minstens 40 jaar. SWT-ers moeten zich aangepast beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt. (belga)
Pascal Sertyn
Pascal Sertyn

Duitse wapenfabriek gaat voetbalclub Borussia Dortmund sponsoren

Borussia Dortmund, een van de succesvolste Duitse voetbalclubs, heeft een niet-alledaagse sponsordeal gesloten: de club haalt het defensiebedrijf Rheinmetall aan boord als nieuwe sponsor. Dat heeft de zakenkrant Handelsblatt vernomen. Rheinmetall, dat onder meer nauw betrokken is bij de maak van de Leopard-tank,  is de eerste wapenfabrikant ooit die een voetbalclub in de Bundesliga sponsort.

Borussia Dortmund zou een reclame-overeenkomst met Rheinmetall hebben gesloten voor de komende drie jaar. De sponsordeal raakt bekend enkele dagen voor de Champions League-finale tussen Borussia Dortmund en de Spaanse topclub Real Madrid. Die vindt zaterdag 1 juni plaats in het Wembley-stadion in Londen.
Volgens het Handelsblatt wilde niemand officieel commentaar geven op de aanstaande deal.-
Vreugde-uitbarsting bij de Dortmund-spelers na de winst in de halve finale van de Champions League
Vreugde-uitbarsting bij de Dortmund-spelers na de winst in de halve finale van de Champions League. Reuters
Lieven Sioen
Lieven Sioen

Geflitst | Bel20 duikt weer in het rood

De Brusselse beurs moest dinsdag haar goede weekstart alweer prijsgeven. De Bel20-index zakte 0,92 procent tot 3.948,08 punten. Het grootste dagverlies bij de aandelen die meetellen voor de berekening van de graadmeter kwam op naam van AB InBev. De brouwer leverde 2,04 procent in bij een slotkoers van 58,66 euro.

Op de brede markt viel BioSenic 17,57 procent terug tot 0,02 euro, nadat de notering van het celtherapiebedrijf werd hernomen. Ze was tijdelijk geschorst om een schuldherschikking mogelijk te maken. De meerderheid van de schuldeisers stemde in met het plan tot schuldherschikking dat aan de rechtbank van Nijvel werd voorgelegd, maar dat overtuigde de beleggers niet.
Crescent zakte 2,90 procent tot 0,01 euro. Het technologiebedrijf diepte vorig jaar zijn verlies uit van 3,1 miljoen euro naar 7,8 miljoen euro.  Het was al het elfde verliesjaar op rij voor het concern.
Miko zakte 0,95 procent tot 62,62 euro. De koffiegroep krijgt nochtans een nabetaling van 5 miljoen euro uit de verkoop van zijn kunststofverwerkingsafdeling Miko Pac aan het Duitse Paccor in 2021, omdat de resultaten over 2023 bepaalde doelen bereikten. Ook voor 2024 en 2025 werd een dergelijke regeling afgesproken. 

Winst was er bij de indexaandelen dan weer voor Melexis, dat 1,14 procent verdapperde tot 84,60 euro. Op de tweede rij wipte Sequana Medical 8,10 procent hoger tot 1,74 euro. (belga)-
Nathalie Carpentier

1.500 bezoekers op jobbeurs voor oud-werknemers Van Hool

De jobbeurs die focuste op ex-werknemers van de failliete busbouwer Van Hool heeft vandaag 1.500 geïnteresseerden naar Mechelen gelokt. Zo'n driekwart van de bezoekers waren effectief oud-werknemers van Van Hool.

Bijna driehonderd bedrijven hadden op voorhand aangekondigd aanwezig te zijn op de jobbeurs. Dat zorgde meteen voor veel interesse, al waren het er minder dan de 2.000 mensen die zich bij VDAB hadden ingeschreven. Oud-werknemers kregen recent een brief van VDL, de Nederlandse overnemer van de busdivisie met de vraag om terug te komen solliciteren. Mogelijks weerhield dat sommigen ervan om naar de beurs af te zakken.

Bij Van Hool werkten er tot voor het faillissement 2.400 mensen. Van hen hebben er momenteel 800 een nieuwe baan gevonden. De FBAA, de federatie van Belgische bus- en autocarondernemingen, roept de oud-werknemers op om zich als buschauffeur of -mecanicien kandidaat te stellen. Busondernemingen zoeken jaarlijks 1.500 nieuwe chauffeurs. (belga)-
Nathalie Carpentier

Vorderingen tegen overname trailerdivisie Van Hool afgewezen in kort geding

De vorderingen die CIM Capital, het investeringsfonds van onder anderen Marc Van Hool, in kort geding aantekende tegen de verkoop van de afdeling 'Industriële Voertuigen' bij Van Hool, zijn afgewezen. Dat heeft de voorzitter van de ondernemingsrechtbank in Antwerpen beslist. 

Cim Capital wou via een procedure in kort geding het biedingsproces voor de afdeling 'Industriële Voertuigen' heropenen. Het investeringsfonds opgericht door een kleinzoon van de stichter van Van Hool, bracht begin april een bod uit op de trailerdivisie van de failliete busbouwer, maar viste achter het net. De curatoren wezen de afdeling toe aan een dochterbedrijf van het Duitse Schmitz Cargobull, het Zuid-Afrikaanse GRW. 

CIM Capital beriep zich voor het verzet op "procedurefouten, waarbij andere bieders geen enkele kans kregen, geen toegang kregen tot bedrijfsinformatie en er oneigenlijk gebruik werd gemaakt van het insolventierecht". De rechtbank heeft nu in kort geding de vorderingen van de eisende partijen afgewezen. Volgens de ondernemingsrechtbank maakte Cim Capital gebruik van een wet die schuldeisers de mogelijkheid geeft om in kort geding een 'curator ad hoc' aan te stellen. Die zou dan in theorie aan de rechtbank kunnen vragen om de verkoop te verbieden. "De rechtbank stelde vast dat twee van de drie eisende partijen geen schuldeisers zijn, zodat zij deze vordering niet kunnen instellen", duidt de rechtbank de beslissing.

De derde eisende partij zou wel over een beperkte schuldvordering beschikken. Dat bleek echter niet doorslaggevend voor de ondernemingsrechtbank omdat de verkoop reeds overeengekomen was. De rechtbank geeft met andere woorden aan dat ze in kort geding geen verregaande maatregelen wil nemen. De uiteindelijke behandeling van het derdenverzet vindt plaats op 10 juni 2024. (belga)-
Nathalie Carpentier

Bijna 7 miljoen ton textiel op Europese afvalberg

De Europeaan gooide in 2020 gemiddeld 16 kilogram textiel weg of 6,95 miljoen ton in totaal. Van al het afgedankte textiel werd gemiddeld slechts 4,4 kilogram selectief ingezameld. België is één van de koplopers op dat vlak. Dat blijkt uit een rapport van het European Topic Centre on Circular Economy and Resource Use (ETC CE).

Vanaf 2025 moeten EU-lidstaten gescheiden inzamelsystemen opzetten voor gebruikt textiel. In meer dan de helft van de 27 lidstaten is het al verplicht om textiel gescheiden in te zamelen, maar dat is vooral om herbruikbaar textiel op te vangen. Slechts een minderheid van afgedankt textiel wordt selectief ingezameld, het overgrote deel - 11,6 kg per persoon - belandde bij het gemengd huishoudelijk afval.

Ons land behoort tot de top inzake selectieve inzameling van textielafval: er zijn speciale textielcontainers op straat en er is een afzonderlijke inzameling in het afvalpark. Desondanks belandt ook in België nog de helft van alle textielafval bij het restafval. Het meeste textielafval - 82 procent - is afkomstig van huishoudens, bedrijfstextiel is goed voor 17 procent, 1 procent is onverkocht textiel.-
Nathalie Carpentier

Europese gasvraag daalt tweede jaar op rij

De Europese vraag naar aardgas is in 2023 voor het tweede jaar op rij gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor statistiek Eurostat. De vraag naar aardgas nam vorig jaar af met 7,4 procent tot 12,7 miljoen terajoule; na een terugval met 13,3 procent in 2022. Het gaat om de laagste vraag sinds in 2008 is gestart met het registreren van gecumuleerde cijfers op maandbasis. 

Aanleiding voor de daling zijn de hoge gasprijzen en de wil van Europa om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Het merendeel van de Europese landen verlaagt zijn gasvraag. Grootverbruiker Duitsland zag de gasvraag 3,8 procent dalen, Italië 10 procent en Frankrijk meer dan 11 procent. (belga)