De vrachtwagens met hulpgoederen waren onderweg naar Gaza.
Foto: AP

Israëlische extremisten blokkeren vrachtwagens en vernielen voedselpakketten voor Gaza

Israëlische extremisten hebben humanitaire hulp vernield die onderweg was naar Gaza. Ze willen niet dat "Hamas de hulp rechtstreeks in handen krijgt" voordat alle Israëlische gijzelaars vrij zijn. De Verenigde Staten veroordelen de aanval.

De vrachtwagens waren gisteren onderweg van Jordanië naar de Gazastrook, maar werden tegengehouden aan de controlepost van Tarqumiya, op de Westelijke Jordaanoever. Op beelden is te zien hoe de Israëlische extremisten voedselpakketten en andere hulpmiddelen op de weg gooien en zakken graan openscheuren. 

"De hulp die Israël toelaat, komt rechtstreeks in handen van Hamas", zegt de Israëlische beweging Tzav 9, die achter de aanval zit. "Zolang Israël cadeaus aan Hamas geeft en hen de volledige controle blijft geven over de Gazastrook, zal Hamas geen interesse hebben in een deal om de Israëlische gijzelaars vrij te laten."

"Absoluut onaanvaardbaar"

Op sociale media reageren mensen verbolgen omdat de aanwezige Israëlische politie niet lijkt in te grijpen. In een mededeling laat de politie wel weten dat 4 personen, inclusief een minderjarige, opgepakt zijn. "In het licht van de wanorde, hebben we een onderzoek opgesteld", klinkt het. "Dat is nog steeds bezig."

De Verenigde Staten veroordelen de aanval. "Het is schandalig dat er mensen zijn die deze konvooien aanvallen en plunderen", zegt de nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Jake Sullivan.

"We bekijken welke middelen we hebben om hierop te reageren. We uiten ook onze bezorgdheden bij de Israëlische regering. We winden hier geen doekjes om: dit gedrag is absoluut onaanvaardbaar."

Humanitaire hulp nodig

Het is niet de eerste keer dat humanitaire hulp voor Gaza wordt tegengehouden en vernield, terwijl de voorziene hulp al een fractie is van wat de noodlijdende Gazanen nodig hebben. Zeker nu Israël de belangrijke grensovergang van Rafah heeft ingenomen.  

Meinie Nicolai, voormalig directeur bij Artsen Zonder Grenzen, sprak gisteren in De Ochtend op Radio 1 van een kritieke situatie. "Het gebrek aan humanitaire hulp is een heel groot probleem dat alleen maar groter wordt."

"Het gaat niet alleen om voedsel en medicatie, maar ook om brandstof. Daarnaast kan ons personeel niet binnen of buiten."

Ook het ministerie van Gezondheid in Gaza heeft gisteren nog gewaarschuwd dat het gezondheidssysteem in de Gazastrook "uren verwijderd is van instorting" door een gebrek aan brandstof die nodig is om generatoren van ziekenhuizen, ambulances en transportmiddelen voor het personeel te laten draaien.

Meest gelezen