vrijdag 20 juli 2018 - Voetbal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Preud’homme is ‘not amused’ met de afwezigheid van Carcela. Phn

Club Brugge - Standard

Supercup - Zondag 20.00 uur

MICHEL PREUD’HOMME zondag op zoek naar eerste prijs(je) met Standard zonder ‘vermiste’ Mehdi Carcela

“Ik verwacht een uitleg van Mehdi”

Waar zit Mehdi Carcela? Het antwoord op die vraag interesseert Michel Preud’homme minstens zoveel als de Supercup tegen Club Brugge. Standard wacht nu al vier dagen op de terugkeer van zijn Marokkaanse ‘vedette’, maar het geduld van de coach raakt stilaan op. “Natuurlijk hoop ik dat hij nog terugkeert. Maar ik verwacht wel een uitleg.”

Thomas STANDAERT

Welkom terug bij Standard, Michel Preud’homme. De club waar er altijd wel ergens een brandje woedt. Deze keer is Mehdi Carcela de aanstoker. De Marokkaanse international werd begin deze week terug op training verwacht na zijn vakantie, maar leek dat zelf anders begrepen te hebben. Carcela kwam niet opdagen en stuurde donderdag al voor de vierde dag op rij zijn kat naar de training. Heeft hij nood aan extra vakantie of probeert hij zo een aanpassing van zijn contract af te dwingen?

Ook voor Preud’homme is het gissen naar een motief. “We weten het niet. De club heeft geprobeerd contact te leggen, maar we kunnen hem niet bereiken. Er is niemand om mee te praten over deze situatie”, aldus Preud’homme. “Voor mij is dit een complete verrassing. Ik heb Mehdi nog gezien na het WK. Toen was er nog helemaal niets aan de hand. We hebben toen een goed gesprek gehad over voetbal en samen een datum afgesproken wanneer hij weer zou aansluiten op training. Ik was verrast toen hij maandag niet kwam opdagen.”

Voor mij is dit een complete verrassing. Ik heb Mehdi nog ontmoet na het WK. Toen was er niets aan de hand Michel PREUD’HOMME

“Natuurlijk hoop ik dat hij nog terugkeert. Maar ik verwacht wel een uitleg”, benadrukt MPH. “Deze club heeft in hem geïnvesteerd. We hebben eind mei de aankoopoptie in zijn contract gelicht. Omdat we geloven in zijn kwaliteiten. Hij heeft vorig seizoen bewezen hoe belangrijk hij voor ons kan zijn. Anderzijds, als we één maand geleden hadden geweten dat we een deel van ons budget zouden uitgeven aan een speler die er nu nog niet is, dan hadden we met dat geld misschien beter een andere speler aangetrokken. Iemand die de hele voorbereiding met ons had kunnen meetrainen en zondag al inzetbaar was geweest tegen Club Brugge. Het is een bijzonder vervelende zaak. Het soort van zaak dat ik in de toekomst wil vermijden. Daar ga ik ook werk van maken. Individuen zijn belangrijk, maar alleen als ze in dienst van het collectief staan.”

Terug in Jan Breydel

Dat Preud’homme zondag zijn eerste wedstrijd met inzet in dienst van Standard zal coachen in het Jan Breydelstadion, een plek waar hij nog steeds op handen gedragen wordt, vindt hij ‘een leuk toeval’. “Het zal speciaal zijn. Net als de keren dat ik vroeger met Club Brugge of AA Gent op bezoek kwam bij Standard. Iedereen weet dat Club Brugge een belangrijke club is geweest in mijn carrière. Ik bewaar enkel goede herinneringen aan mijn periode daar. Met Vincent (Mannaert, nvdr.) ben ik nog altijd goed bevriend. Maar ik ben ook een professional. Als ik werk voor een club dan geef ik alles voor die club. Nu ik opnieuw bij Standard ben, zal ik er alles aan doen om deze club verder op te bouwen en iets neer te zetten op lange termijn. Net zoals in Brugge.”

Als we hadden geweten dat we een deel van ons budget zouden uitgeven aan een speler die er nu nog niet is, dan hadden we met dat geld misschien beter iemand anders aangetrokken Michel PREUD’HOMME

Als geboren winnaar hoopt Preud’homme zondag meteen een eerste prijs(je) te pakken met Standard. “Het blijft toch een prijs. Als je een trofee kan winnen, dan moet je daar alles aan doen. Oké, de Supercup is niet één van onze hoofddoelen dit seizoen, maar het is wel een mooie wedstrijd op bezoek bij de kampioen. Dan moet je ook voluit gaan. We gaan proberen om zo competitief mogelijk te zijn. Met de middelen die op dit moment beschikbaar zijn.” Lees: zonder Mehdi Carcela.

 Photo News

Orlando Sa laat Chinese miljoenen schieten en keert gratis terug

“Dit is mijn thuis”

Terug van nauwelijks weggeweest. Minder dan vijf maanden nadat hij Standard verliet voor het Chinese Henan Jianye maakt Orlando Sa (30) de omgekeerde beweging. De Portugese spits stapte donderdagavond op het vliegtuig in China en wordt vrijdag in Luik verwacht om zijn handtekening te zetten onder een nieuw contract bij de Rouches. “Het voelt alsof ik naar huis terugkeer”, liet Sa weten via de website van Standard. “Ik kijk er naar uit om mijn Luikse vrienden, mijn ploegmaats en de hevige fans terug te zien.”

Met de terugkeer van Sa doet Standard zowel sportief als financieel een gouden zaak. Eind februari streek de club 6,4 van de 8 miljoen euro op die de Chinezen hadden betaald voor Sa. Pure winst, want Standard plukte de Portugees in 2016 gratis weg in Israël bij Maccabi Tel Aviv. Raar maar waar: ook nu is er geen transfersom gemoeid bij de deal. Ondanks een riant jaarsalaris van 3,2 miljoen euro kon Sa niet aarden in China en wilde hij er zo snel mogelijk weg. Olivier Renard, met wie Sa altijd contact is blijven houden, wilde die wens maar al te graag helpen realiseren en stelde alles in het werk om de goalgetter terug in België te krijgen. Met succes. Het bestuur van Jianye ging deze week in op de vraag van Sa om zijn contract te laten ontbinden en gaf de spits zijn vrijheid. In ruil liet Sa de vele miljoenen euro’s schieten die hij nog kon verdienen in China.

Ook Michel Preud’homme is blij met de komst van Sa. “Zijn komst geeft ons een extra optie in de spits. Toen ik hoorde dat er een kans was dat we hem terug konden halen, heb ik meteen mijn akkoord gegeven. We kennen zijn kwaliteiten én hij heeft het voordeel dat hij de club en de meeste van zijn ploegmaats hier al goed kent. Hij heeft geen aanpassingsperiode meer nodig.”

Fysiek heeft Sa wellicht wel nog wat tijd nodig om op zijn topniveau te geraken. Begin volgende week wordt de ‘nieuwkomer’ allicht voorgesteld op Standard en geeft de club meer uitleg over de duur van zijn contract.

(thst)

Orlando Sa pakte zijn koffer al met daarin… een ploegfoto van Standard. twitter/phn

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws