Kunstenaar Ronny Verhelst bij zijn eigentijdse impressie van Livina en Lieven, de stichters van kasteel Wissekerke.© dvk

Lokale kunstenaars zoals Ronny en Bart verfraaien ‘saai’ hekwerk in kasteelpark: “Hopelijk wordt dit niet gevandaliseerd”

Bazel -

De Herashekken die op het kasteeldomein van Wissekerke staan, hebben een creatieve invulling gekregen. Op vraag van de cultuurdienst stuurden 36 lokale kunstenaars een beeld in. Die pronken nu op de hekken.

Dieter Verschooren

Het kasteeldomein van Wissekerke in Bazel ondergaat een fikse metamorfose. Zowel het kasteel als het omliggende park werd al aangepakt en nu zijn er volop werken bezig aan de voormalige taverne Den Duiventoren, die onlangs werd gekocht door de gemeente.

LEES OOK. Gemeentebestuur koopt iconisch restaurant: “Puzzelstuk in plan om kasteeldomein weer bij elkaar te brengen”

Om die werken af te schermen van het publiek worden ze omringd door Herashekken. Die zijn nu opgefleurd met kunstwerken van maar liefst 36 lokale kunstenaars. “Het toont aan dat initiatieven die plaatselijke kunstenaars de kans geven om hun werk te tonen zeer gewaardeerd worden”, zegt coördinator van de cultuurdienst Sofie De Schutter.

Niet alleen foto’s leuken de hekken op. De Rupelmondse kunstenaar Ronny Verhelst (72) stuurde een zelfgemaakt schilderij in. “Ik heb de stichters van kasteel Wissekerke geportretteerd in de huidige tijdgeest”, zegt Ronny. “Dat koppel wordt afgebeeld op een drieluik dat in het Gentse Museum van Schone Kunsten hangt, en daar heb ik me op gebaseerd. De stichters, Livina en Lieven, maken deel uit van een drieluik maar werden jarenlang gescheiden door een derde paneel. Ze worden hier nu herenigd.” (Lees verder onder de foto)

Fotograaf Bart Janssens maakte een portret van het kasteel.© dvk

Iedereen is het er over eens dat dit een heel creatieve en kleurrijke invulling is van wat anders een saaie afscheiding zou zijn. “Nu maar hopen dat hier niks gevandaliseerd wordt, want je ziet dat de kunstenaars echt hun best hebben gedaan om een mooi stuk te voorzien”, zegt de Kruibeekse fotograaf Bart Janssens (50).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER