Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Vrijschopkoning Malinovskyi verbaast zichzelf: "Ik was nooit een specialist"

Ruslan MalinovskyiBeeld BELGA

Hij trapt een vrijschop met het gemak van een strafschop. En toch heeft Ruslan Malinovskyi (25) zichzelf nooit als een specialist beschouwd. "De perfecte vrijschop bestaat uit de helft kwaliteit en de helft vertrouwen."

Ruslan Malinovskyi verschijnt twintig minuten later dan voorzien op de afspraak. "Neen, geen extra oefensessie vrijschoppen nemen", lacht hij. "Wel een extra behandeling voor de rug. Sinds mijn kruisbandblessure hecht ik enorm veel belang aan mijn lichaamsverzorging. Alles moet in balans zijn."

Dus die dijbenen van een baanwielrenner kreeg je niet mee van Moeder Natuur.

"Neen, tijdens mijn lange revalidatie (Malinovskyi stond vanaf mei 2016 acht maanden langs de kant, red.) heb ik enorm veel kracht gewonnen. Vijf kilo in totaal, pure spiermassa. In mijn bovenlichaam, maar vooral in mijn benen."

Geen wonder dus dat je raketten afvuurt aan 111 km/u zoals afgelopen zondag tegen STVV.

"En toch trap ik nu minder hard dan vroeger. Vorig seizoen trapte ik meer op kracht en vlogen mijn vrije trappen hoog over. Als je puur op kracht trapt, zul je zelden scoren. Trap je puur op souplesse, dan is elke vrijschop gekadreerd. Niet efficiënt, want zo verras je een doelman niet. Ik heb de beelden geanalyseerd en de conclusie was dat ik te recht op de bal stond. Ik heb mijn aanloop lichtjes aangepast en dat resulteert in een beter evenwicht tussen kracht en controle."

Wat is het geheim van de perfecte vrijschop?

"De perfecte vrijschop bestaat volgens mij voor 50 percent uit kwaliteit en 50 percent uit vertrouwen. Een speler zonder zelfvertrouwen zal er nooit uit scoren. Het is ook een mentale kwestie. Je krijgt hooguit één of twee vrijschoppen in een wedstrijd die je rechtstreeks op doel kunt geven. Met die druk moet je ook kunnen omgaan. Ik heb in mijn carrière spelers gezien die op training acht van de tien vrijschoppen scoren, maar in een wedstrijd geen bal tussen de palen krijgen. Een vrijschop neem je dus voor een groot deel met je hoofd."

Is die vrijschop altijd al een wapen geweest voor jou?

"Neen. Ik heb mezelf nooit als een specialist beschouwd. In de jeugdopleiding bij Shakhtar was ik te schuchter om de stilstaande fases op te eisen. In mijn periode bij Luhansk scoorde ik een paar keer, maar het is pas vanaf mijn periode in Genk dat ik me er echt op toegelegd heb. Als je een paar keer scoort, voel je ook meer vertrouwen van de coach en de ploegmaats. Dat geeft een extra boost."

'Ik ken spelers die op training 8 van de 10 keer scoren, maar in wedstrijd geen bal tussen de palen krijgen.

Arme Alejandro Pozuelo. Bij elke vrijschop staat hij er voor spek en bonen bij.

(lacht) "Laat hem daar maar staan. Pozuelo is mijn geluksbrenger. Dichter bij de goal mag hij de vrijschoppen opeisen. Met zijn zuivere traptechniek legt hij de bal waar hij wil. Verder van doel wordt het voor hem moeilijker om puur op klasse een doelman te verschalken."

Bestudeer jij de doelmannen van de tegenpartij?

"Ik bekijk geregeld beelden, ja. Al speel ik lang genoeg in de Belgische competitie. (grijnst) Ik weet welke doelmannen een stapje zetten en welke niet."

Weet jij op voorhand welke hoek je kiest?

"Neen. Dat hangt af van de ingeving van het moment en de positionering van de keeper. Maar als ik de bal kan plaatsen waar ik wil, ben ik tevreden. Niet elke vrijschop kan een doelpunt opleveren."

Die beelden gaan de wereld rond, Ruslan, dit wekt ongetwijfeld de interesse van andere clubs.

(lacht) "Ik heb toch nog niets gehoord."

Sluit jij een vertrek bij Genk nog deze zomer helemaal uit?

"Je weet nooit hoe de club zal reageren als een ploeg aanklopt met een mooi bod voor mij. Maar het is niet zo dat ik weg wil. Ik heb een goed gevoel bij dit seizoen. De sfeer is nooit beter geweest en deze ploeg heeft het potentieel om mee te doen voor de hoofdprijs."

Wat verwacht je van de partij tegen Lech Poznan?

"Poolse ploegen staan bekend om hun groot strijdershart. We moeten bereid zijn om enerzijds het gevecht aan te gaan en anderzijds toch uit te gaan van óns spel. Op verplaatsing verwacht ik een heksenketel, maar deze groep is volwassen genoeg om daarmee om te gaan."

Tegen STVV krulde hij een vrije trap heerlijk binnen, net als tegen Lokeren.Beeld Photo News