Direct naar artikelinhoud
EK Tijdrijden

Victor Campenaerts verlengt EK-titel tijdrijden: "Fijn om zo in de kijker te staan"

Victor Campenaerts op het podium na zijn overwinning.Beeld Photo News

Met volle teugen geniet tijdrijder Victor Campenaerts van zijn tweede EK-goud op rij. Een hoofddoel is zo afgevinkt. Ook op het WK, eind september, mikt hij hoog.

U mag gerust de foto's van Campenaerts (26) als Europees kampioen liken op zijn sociale media, want eigenlijk geniet hij wel van de aandacht. Hij nam een selfie met zijn Europese medaille. Ook Bonnie, de pluchen mascotte van dit EK, figureert op het plaatje. De rivier die Glasgow doorkruist, heet Clyde.

Een mooi souvenir zal het zijn van zijn tweede Europese titel in het tijdrijden. Campenaerts maakt het graag spannend. Vorig jaar in Herning bedroeg de kloof 2 seconden, gisteren scheelde het met Jonathan Castroviejo welgeteld 0,63 seconden. Zo miniem dat het wel lijkt alsof we over Sarah Sjöström en de 100 meter vlinderslag schrijven op het EK.

Campenaerts kan het als ex-topzwemmer zelf weten. Ook in het tijdrijden won hij vaak met kleine verschillen, maar dit was extreem. Lachend zei hij na de finish: "Ik dacht nu eens met groot verschil te winnen. Dit is het kleinste verschil ooit. Dan heb je wat geluk. In de Giro was het andersom en verloor ik de roze trui eens met 1 seconde en 30 honderdsten."

Geen volle baard

In een tijdrit tellen alle technische details, wie weet zelfs zijn scheerbeurt. Een speciale look had Campenaerts: de zijkanten messcherp, een snorretje liet hij staan. "Zonder gezichtsbeharing heb ik een babyface. Maar ik wilde ook geen volle baard laten staan omdat ik denk dat ik dan trager ben."

Campenaerts koestert zijn Europese trui. "Ik ben een tijdrijder, dat is minder sexy dan de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Voor Tom Boonen is het misschien lastig dat mensen hem voortdurend aanklampen, maar ik vind het fijn dat ik met deze titel in de kijker sta."

Met 'aerodynamische snor' bolt Victor Campenaerts over de streep in Glasgow.Beeld Photo News

Daags voor de start van de tijdrit had hij al zelfverzekerd verklaard: "Ik maak mezelf wijs dat ik weer ga winnen." Geen blaasjes verkocht dus. "Dit is geen verrassing. Ik heb mezelf vier weken afgebeuld op hoogtestage voor dit EK. Bij dat harde werk denk ik: ik doe dit omdat ik het EK ga winnen."

Gisterenavond wilde Campenaerts zijn titel met de ploegrenners en staf vieren met een etentje. Campenaerts deelt graag zijn vreugde, en zijn premie. Hij stopt zijn goede vriend Yves Lampaert al eens een extraatje toe. "Omdat ik denk dat we elkaar sterker maken." Gisteren duwde hij Lampaert in extremis wel van het podium.

Lotto-Soudal stuurde nog een persbericht. Liefst drie uitroeptekens stonden er achter de kop dat Campenaerts zijn EK-titel verlengt. Om maar te zeggen hoe het team de trofee toejuicht na het Tour-fiasco. Al weegt het EK nog niet zo zwaar: van de top twintig van het WK individueel tijdrijden 2017 in Bergen stonden in Glasgow slechts vier renners aan de start. Geraint Thomas stuurde na zijn Tour-zege zijn kat. Campenaerts: "Ergens jammer, want voor het publiek en het EK zou dit zot geweest zijn. Maar ook zonder Thomas hebben we echt wel snel gereden, dat kan ik verzekeren."

'Voor Boonen is het misschien lastig dat mensen hem steeds aanklampen. Ik vind het fijn om in de kijker te staan'
Victor Campenaerts, Lotto-Soudal

Duyck pas negende

In de komende weken rijdt Campenaerts de BinckBank Tour, gaat hij met het team overleggen of hij de Vuelta mag opnemen, en dan volgt het WK. Na het BK en EK zou de WK-titel mooi staan, maar hierover geen grootspraak. "Ik weet dat het met dat parcours niet zal lukken, maar ik mik wel op de top vijf."

Bij de vrouwen was er gisteren minder vreugde in Glasgow. Ann-Sophie Duyck was er het hart van in dat haar EK-zilver van vorig jaar nu geen verlengstuk kreeg. Haar negende plek kwam niet overeen met wat ze verhoopt had. "Ik had geen superdag zoals vorig jaar. Dan kon ik precies een tand of twee groter duwen." Met een topachtplek op een EK zou Duyck al voldoen aan het criterium om haar contract als topsportster bij Sport Vlaanderen te behouden. Nu is de druk groter om op het komende WK te presteren.