Direct naar artikelinhoud
WK Wielrennen

Sagan na derde WK-winst op rij: "Ik was in paniek, ik dacht niet meer aan de titel"

Drie keer op rij wereldkampioen: Peter Sagan wordt het goud intussen aardig gewoon.Beeld TDW

Gisteren haalde Peter Sagan zijn derde wereldtitel op rij in het wielrennen. Een geweldige prestatie, al blijft de Slowaakse kampioen er bijzonder nuchter bij.

Wat doet het met je dat je de eerste renner in de geschiedenis bent die drie keer op rij wereldkampioen wordt?

Sagan: "Ik weet niet of het de wereld gaat veranderen. Maar ik vind het aardig."

Waarom draag je deze titel op aan Michele Scarponi?

"Hij was een speciale persoon, zeker buiten de koers. Je zag hem nooit triest, hij maakte altijd grappen. Maandag zou hij jarig zijn. Het is een triest verhaal."

Twee maanden geleden werd je nog voor gevaarlijk koersen uit de Tour gezet. Is dit jouw revanche?

"De Tour zat niet in mijn hoofd. Ik was hier om voor de derde keer wereldkampioen te worden. Ik kan enkel zeggen dat, ook als er iets slecht gebeurt, je dat altijd langs de positieve kant moet bekijken. (Legt zijn hand op de schouder van Alexander Kristoff naast zich, die tweede werd.) Dat jij geen wereldkampioen bent, betekent dat je nu een heel jaar met de trui van Europees kampioen kunt rijden. (lacht)"

Het waren chaotische slotkilometers, niemand zag wat er gebeurde. Dacht je, toen Alaphilippe en Moscon weg waren, dat het WK voor jou voorbij was?

"Ik was een beetje in paniek. Ik dacht al niet meer aan de titel, ik ging ervan uit dat ik voor de vierde of de vijfde plaats zou rijden. In die slotfase demarreerde ook nog Gaviria. Ik reed het gat dicht. En dan werd het toch nog een sprint."

Wat heb je met WK's? Je wordt makkelijker wereldkampioen dan dat je Milaan-Sanremo of de Ronde wint.

"De Ronde heb ik al gewonnen he. Misschien is het karma. Ik weet het niet. Zo'n wereldkampioenschap is een loterij, alles kan gebeuren."

Toch word je drie keer wereldkampioen. Welke is de mooiste van de drie? Of de meest bijzondere?

"De eerste wereldtitel was moeilijk omdat niemand had verwacht dat ik zou winnen. De tweede wereldtitel kwam zo mogelijk nog onverwachter. Maar mijn derde wereldtitel was de moeilijkste, precies omdat iedereen nu wel verwachtte dat ik zou winnen.

"Deze race was onvoorspelbaar. Je had maar één kans. Ik kon aanvallen, afwachten of rekenen op de sprint. Wat te doen? Ik wist het echt niet. Tot de laatste kilometer zag het er echt niet naar uit dat het tot een sprint zou komen."

Een vierde wereldtitel in Innsbruck, zou dat kunnen?

"Ze zeggen dat het parcours niet voor mij is. Dat is goed, dan kan ik langer vakantie nemen. We zijn nog niet zover. Laat me eerst van deze titel genieten. Volgend jaar zien we dan wel of er mirakels gebeuren."

De fans uit Slowakije zullen er zijn. Oostenrijk is dichter dan Noorwegen, en ze waren hier ook al talrijk.

"Blijkbaar heb ik overal fans. Ze kwamen uit Wenen en uit Praag. Ik heb veel fans in Noorwegen, heb ik gemerkt. Ik hoorde dat de fans ook uit Krakau in Polen kwamen. De helft van het vliegtuig waren fans van Kwiatkowski, de andere helft fans waren van mij."

Deze wereldtitel gaat de wereld niet veranderen, zeg je. Maar straks word je vader. Gaat dat jouw leven veranderen?

"Ik denk er niet aan. Het is onvoorspelbaar wat er gaat gebeuren, zoals een sprint. Maar mijn leven zal helemaal anders zijn, ja. Ik ben voortdurend onderweg voor de koers. Maar aan de andere kant heb ik een rustig jaar gehad. Ik kom uit op maar vijftig of vijfenvijftig koersdagen. Dankzij mijn uitsluiting uit de Tour heb ik heel veel tijd met mijn vrouw kunnen doorbrengen. Daar ben ik blij om."