Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Drie tot vier kopjes koffie per dag doen kans op hartziekten dalen

Drie tot vier kopjes koffie per dag doen kans op hartziekten dalen
Beeld REUTERS

Wie drie tot vier kopjes koffie per dag drinkt zal daar op lange termijn meer voor- dan nadelen van ondervinden. De kans op hartziekten, diabetes type 2 en enkele kankers zou voor hen kleiner zijn, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De effecten van koffie op de gezondheid houdt ons al lang bezig. Daarom heeft een nieuwe studie bewijzen verzameld van meer dan tweehonderd eerdere onderzoeken. Daaruit blijkt dat de kans op diabetes type 2, leverziekten, dementie, hartziekten en verschillende kankers kleiner is bij mensen die drie tot vier kopjes koffie per dag drinken. Voor zwangere vrouwen is dit niet van toepassing: zij drinken beter wat minder koffie.

"Wanneer we koffie op regelmatige basis gebruiken, elke dag in dezelfde dosis, zijn er wel degelijk positieve effecten", beweert het team van Robin Poole aan de universiteit van Southamton. Hun studie is gepubliceerd in het British medical journal. Bij wie meer dan drie à vier kopjes per dag drinkt, zijn de voordelen minder uitgesproken. Waarom dat het geval is, blijft koffiedik kijken.

Bij wie meer dan drie à vier kopjes per dag drinkt, zijn de voordelen minder uitgesproken

Er komt meteen reactie op de bevindingen. Volgens collega-onderzoekers moeten we er rekening mee houden dat veel mensen een kop koffie koppelen aan koekjes of gebakjes die veel vetten en suikers bevatten. Het positieve effect zou dan meteen worden tenietgedaan. Ook raden onderzoekers mensen af om nu plots koffie te gaan drinken. "Het is absoluut niet zeker dat dat gezondheidsvoordelen zal opleveren."