VOORBESCHOUWING. Slaagt geprikkelde Tadej Pogacar er op slotklim van 12 kilometer wel in om een kloof te slaan in tweede Giro-rit?

Bovenop de Oropa verwachten we dat een geprikkelde Tadej Pogacar deze prestigieuze rit wint en dat een aantal kanshebbers op de top tien al meteen weten hoe laat het is. Het klassement wordt sowieso dooreengeschud op de slotklim van bijna 12 km lang.

Hugo Coorevits

 Kort:

Start: om 12.55 uur

Aankomst: om 17.15 uur

Afstand: 161 km (defilé van 5,7 km)

Het parcours:

Twee cols van derde categorie en tenslotte finish op een berg van eerste categorie: zo ziet de tweede etappe eruit die opnieuw relatief kort is, maar nog zwaarder is dan de openingsrit. Goed voor 2301 hoogtemeters. Wat zwaarder is dan de eerste rit, maar de organisator RCS quoteerde de koers naar het heiligdom van Oropa qua moeilijkheidsgraad eveneens met drie sterren.

Het is ook de eerste keer in deze Giro dat er bergop wordt geëindigd.

Het begin van de etappe door het middelgebergte is ideaal om een marathonvlucht te laten vertrekken. Het duurt circa 82 kilometer vooraleer de weg zachtjes begint te klimmen. Na 93 kilometer is er wel de sprint in Valdengo op een weg die zachtjes omhoog loopt. Daarna volgen - zoals in de eerste rit – dit keer zelfs - twee heuvels die niet meetellen voor het dagklassement. Vanaf Crocemosso (km 106,7) gaat het eindeloos op en af. In dat plaatsje wordt ook de spurt voor de Intergiro gehouden. Al is de vraag hoeveel sprinters er daar nog in de voorwacht zitten.

De Oasi Zenga (km 122,7, 756 meter hoog) is wel een col van derde categorie en wat later volgt de Nelva (km 137,4, top op 775 meter), maar alles speelt zich natuurlijk af op de slotklim naar het sanctuarium van Oropa. Aan die slotklim gaat een snelle afdaling van de Nelva, richting het stadje Biella, vooraf.

Onze sterren:

Het is natuurlijk nog maar het openingsweekend, maar we nemen aan dat de klim van Oropa voor verschillen zorgt. Zou een op revanche beluste Pogacar op cruise control met Rafal Majka als gids naar boven stomen? Hij hoeft alleen maar de laatste zes kilometer de duimschroeven aan te spannen en enkele jongens die mikken op de top tien kunnen in de problemen komen.

Dit was géén gelukkige Pogacar die pas derde werd in Turijn. Weg de droom om van het begin tot het einde in het roze te rijden.© EPA-EFE

Al zal hij het iets verstandiger moeten aanpakken want het was opvallend dat hij zaterdag in volle finale alleen maar Majka overhield die hij dan nog voor de ‘Muur van San Vito’ verloor. Dé vraag is ook of Cian Uijtdebroeks in dit relatief explosief werk gelijke tred kan houden met de kandidaten voor de top drie. We kijken ook uit naar Giulio Pellizzari die niet alleen de jongste deelnemer is, maar zaterdag al prominent voorin te vinden was.

*** Tadej Pogacar

** Ben O’Connor, Michael Woods

* Geraint Thomas, Damiano Caruso, Giulio Pellizzari

Dit zijn de sleutelmomenten:

Laten we het bij de Oropa houden die het decor is van de eerste echte veldslag voor het roze. Ook al gaat het eerder al op en af, het is op de Oropa dat de rit kantelt. We klimmen naar 1142 meter hoogte. Het is een vrij onregelmatige col die zacht begint, maar na 6,6 km, tegen Favaro aan, zit er een strookje van 13 procent in. In het centrum van Favaro gaat het 300 meter lang over kasseitjes. Bijna de laatste vijf kilometer is het gemiddeld 7,9 procent steil. Van beneden tot boven is het stijgingspercentage gemiddeld 6,2 procent en het hoogteverschil 773 meter.

Tom Dumoulin is de jongste winnaar op Oropa. Hij is ook de enige niet-Italiaan die er in de Giro won.© AFP

Dit moet u nog weten:

* San Francesco al Campo doet vooral een belletje rinkelen bij jongens als Filippo Ganna, Elisa Balsamo en andere Fabio Fellines. Daar begon het allemaal op de Pietro Francone Velodromo die eigenlijk qua baanwielrennen het kloppend hart is in dit deel van Italië. Het is net als in Roubaix een wielerbaan die niet overdekt is. Weldoener Francone liet in 1996 de piste bouwen.

* De start ligt in een gemeente ten noordwesten van Turijn die nog geen vijfduizend inwoners telt. Maar San Francesco al Campo groeit als slaapgemeente van Turijn maandelijks aan.

* Het Santuario di Oropa is ondertussen al een naam als een klok in de Giro, ook al wordt het slechts de zevende keer dat naar de plek waar het houten beeld staat van de zwarte madonna met kind wordt geklommen. Het katholiek complex die al stamt vanuit de zeventiende eeuw is Werelderfgoed.

* De Oropa is voor de Italianen voor eeuwig en altijd verbonden met Marco Pantani die er in 1999 zijn eerste van zijn drie etappezeges pakte, maar in Madonna di Campiglio wegens een te hoge hematocrietwaarde als leider uit de koers werd genomen. Weg tweede eindzege en het begin van alle ellende.

* Voor onze noorderburen staat Oropa gelijk aan de ritzege van Tom Dumoulin die er ondertussen acht jaar geleden de basis legde voor zijn eindzege. Het was de eerste keer dat een niet-Italiaan won. In 1963 was dat Vito Taccone, In 1993 Massimo Ghirotto, in 1999 Marco Pantani, in 2007 Marzio Bruseghin en tenslotte in 2014 Enrico Battaglin.

* Biella is het stadje waartoe Oropa behoort. Het centrum van deze stad met 44.000 inwoners ligt op 13 kilometer van de streep. De Oasi Zegna die de renners moeten beklimmen is een natuurgebied waarheen een panoramische weg is afgelegd. Het ligt ten noordoosten van die provinciestadje in Piemonte.

* Het blijft opnieuw heel de dag droog en de wind is daarenboven zoek. Met andere woorden, het kan een openingsweekend zonder nattigheid worden.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer