Roemeense bende steelt liefst 42 kilometer aan koperdraad in Limburg

Genk/Ham/Lommel/Tessenderlo/Zonhoven -

De diefstal van minstens 42 kilometer aan koperdraad komt vijf Roemenen op celstraffen tussen 28 en 34 maanden te staan. Hun buit, gestolen op zeven plekken in Limburg, verkochten ze aan een recyclagebedrijf in Venlo. “Dat bracht hen 249.000 euro op.”

Geert Houben

Sinds september vorig jaar verblijft een deel van de bende achter de tralies. Ze liepen tegen de lamp tijdens een verkeerscontrole op de Staatsbaan in Ham. Toen de politie hun Volkswagen Sharan met Roemeense nummerplaat uit het verkeer plukte, zette één van de vier inzittenden het op een lopen. De anderen waren eraan voor de moeite. In wisselende samenstelling pleegden ze meerdere koperdiefstallen. Op het moment van de arrestatie hadden ze net zes kilometer aan koperkabel gestolen in Tessenderlo. In hun wagen was geen spoor van het metaal te vinden, wel van materiaal om het te ontvreemden. Onderzoek van bewakingsbeelden wees uit dat ze het koper in een Ford Transit hadden geladen.

Sukkelaars in grote huizen

Daarnaast sloegen ze nog toe in Genk, Ham, Lommel en Zonhoven. Vaak haalden ze de draden af van daken van bedrijfshallen vol gelegd met zonnepanelen. De diefstallen gebeurden in wisselende samenstellingen. Ook bleken ze met meer dan nu vijf geïdentificeerde verdachten te zijn. Bij een bedrijf in Lommel gingen ze met maar liefst 20 km (!) aan koper aan de haal in de nacht van 12 op 13 augustus vorig jaar.. Daarnaast waren op camerabeelden bij een diefstal in het Genkse zes daders op beelden te zien. Met de hulp van ANPR-camera’s en telefonieonderzoek konden de speurders de verdachten in beeld brengen. “Een georganiseerde bende die op stelselmatige manier naar Nederland rijdt om hun metalen af te leveren. Diverse leden zijn in meerdere Europese landen bekend voor gelijkaardige diefstallen”, sprak de procureur. “Ze doen zich dan nog eens voor als grote sukkelaars terwijl ze in Roemenië in grote huizen wonen.”

Geen trossen, maar kabels

De verdediging wees erop dat de Roemenen al bijna acht maanden in hechtenis verblijven. Advocate Stefanie Geraerts duidde dat haar cliënt van plan is om terug naar Roemenië te gaan en vroeg om de straf te milderen. Meester Stefan Lauwers sprak over koperdraden. “Dat zijn geen kabels. Geen trossen he, kleine draden.” De advocaat stelde zich ook vragen bij de uitbetaalde facturen ter waarde van 249.000 euro bij het recyclagebedrijf. “Ze schrijven daar eender wat op hun facturen”, waarna hij liet uitschijnen dat alles er niet koosjer zou verlopen.

De rechtbank bestempelde de vijf als een rondtrekkende dievenbende die het onveiligheidsgevoel aanwakkert. “Ze streefden snel winstbejag na en hielden geen rekening met andermans eigendomsrechten.” Afhankelijk van hoe gevuld hun strafblad al was, legde de rechter straffen op tussen 28 en 34 maanden. De Roemenen, tussen 34 en 46 jaar oud, spelen ook hun Volkswagen Sharan, inbeslaggenomen gelden, werkmateriaal en meerdere gsm-toestellen via verbeurdverklaring kwijt. Elk draaien ze op voor de gerechtskosten van bijna 1.900 euro. Samen zijn ze aan het enige slachtoffer dat zich burgerlijke partij stelde 25.000 euro verschuldigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer