weer

Veel regen op komst, donderdag code geel: “Indien nodig, schalen we op naar oranje”

© Marc Herremans

Donderdag wordt het zwaarbewolkt met regen en felle onweersbuien. Het KMI kondigt code geel aan en sluit een opschaling naar code oranje niet uit.

jvh

Woensdag was al een natte dag en donderdag wordt niet beter. Vanavond en vannacht valt er in het noorden van het land nog wat regen, elders eventueel nog een lokale bui. Later in de nacht volgen er voor de noordelijke landshelft meer regen en buien vanaf het oosten met kans op onweer. Lokaal kan daarbij veel regen vallen.

Donderdag wordt wisselend tot zwaarbewolkt, met op meerdere plaatsen regen die naar het noorden wegtrekt. Geleidelijk aan wordt het overal wisselvallig en ontwikkelen zich regen- en onweersbuien vanaf het zuiden. In het noordwesten is de buienkans wat kleiner. De maxima schommelen tussen 14 graden in de Hoge Venen en 18 à 19 graden in Laag-België.

Omdat er volgens het KMI tussen middernacht en morgenavond op veel plaatsen in ons land tussen 20 en 40 liter neerslag per vierkante meter kan vallen, is code geel van kracht.

“Hier en daar kunnen enkele zeer actieve cellen (van het niveau oranje) ontstaan, maar de situatie is complex en de exacte timing en locatie zijn momenteel nog niet te bepalen”, klinkt het. “Wij volgen het op en indien nodig, wordt de waarschuwing voor bepaalde provincies nog opgeschaald naar oranje.”

Na donderdag oogt het weer beter, op zaterdag na. Vrijdag begint de dag droog met opklaringen in het westen en lage bewolking in het oosten die geleidelijk openbreekt. In de loop van de dag trekt een storing het land in vanuit het oosten en wordt het zwaarbewolkt met regen en buien. In het oosten is een onweer niet uitgesloten. In het westen blijft het droog tot de late avond. De maxima liggen tussen 14 graden in de Hoge Ardennen en 18 graden in het westen. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten.

Zaterdag is er veel bewolking met perioden van regen en buien die vooral in het oosten onweerachtig kunnen zijn. Er kan lokaal veel regen vallen. De maxima liggen tussen zo’n 14 à 15 graden op de Ardense toppen en 19 graden in Laag-België. De wind is overwegend matig uit het westen tot noordwesten.

Zondag wordt het in het centrum en oosten van het land wisselend tot zwaarbewolkt met in de loop van de dag regen- en onweersbuien. In het noordwesten van het land lijkt het droog te blijven en wordt het in de namiddag zonnig. De maxima schommelen tussen 15 graden in de Hoge Ardennen en 20 graden in het centrum. De wind waait zwak tot matig uit noordwest. Aan zee wordt de wind matig uit noord.

Maandag en dinsdag blijft het onstabiel met een wisselende bewolking en in de loop van de dag kans op onweerachtige buien, vooral richting Ardennen. In het noordwesten blijft het wellicht droog met meer zon. De maxima blijven veelal schommelen rond 20 of 21 graden in het centrum.