Waarom Bornem bruist en buurgemeente Sint-Amands slaapt. Wat valt er te beleven in uw gemeente?

Sommige mensen verkiezen om op plekken te wonen waar de rust overheerst. Anderen wensen toch net wat meer leven in de brouwerij, maar de echte stadsdrukte is hen toch net wat te veel van het goede. Die laatste categorie mensen moet zich in Bornem wel als een vis in het water voelen. Uit een analyse van de cijfers uit de laatste stads- en gemeentemonitor blijkt dat de bewoners er uitermate tevreden zijn over het aanbod aan restaurants, uitgaansplekken en cultuurgelegenheden. Bekijk hieronder hoe tevreden de inwoners in jouw gemeente zijn.

JoRo

In de stads- en gemeentemonitor, een onderzoek van de Vlaamse overheid, werd voor elke gemeente aan de inwoners gevraagd hoe tevreden ze zijn met het aanbod restaurants, cultuurplekken en plaatsen om ’s avonds uit te gaan. Uit die gegevens distilleerden we een ‘belevingsindex’.

(lees verder onder de kaart)

Ontdek op deze kaart hoe uw gemeente scoort in onze belevingsindex:

Wie graag regelmatig ’s avonds een stapje in de wereld wil zetten, eens goed uit eten wilt gaan, of een snuifje cultuur wil meepikken, hoeft daarvoor niet noodzakelijk naar de grote stad uit te wijken. Integendeel, in de belevingsindex die we berekenden, stijgen twee gemeenten van onze provincie uit boven evidente steden als Antwerpen (op een derde plek) en Lier en Mechelen (gedeeld vijfde).

De ene is Mol, de Kempense gemeente in het uiterste oosten van Antwerpen. De andere is Bornem, in het uiterste zuidwesten van de provincie. In beide plekken vindt 7 op de 10 inwoners dat er een ruim voldoende aanbod is aan plekken om uit te gaan en mensen te ontmoeten. Bijna 90 procent meent dat ze in beide gemeenten op cultureel vlak voldoende aan hun trekken komen en iets meer dan 9 op de 10 inwoners vindt ruim zijn gading in de diverse restaurants en eetcafés die op hun grondgebied te vinden zijn.

© Joris Herregods

Spookdorpen langs de Schelde

Opvallend: terwijl Bornem lijkt te bruisen als geen enkele andere plek in de provincie, staan buurgemeenten Hemiksem, Schelle, Niel en Sint-Amands helemaal onderaan de ranglijst. Zo is in Hemiksem amper 1 op de 3 inwoners tevreden over het aanbod eetgelegenheden. In Niel zegt maar liefst 70 procent dat het er in de gemeente op cultureel vlak maar povertjes gesteld is en Sint-Amands vindt amper 16 procent dat er genoeg plekken zijn om ’s avonds een pintje te drinken of een dansje te doen.

Bruisend Bornem

Waarom steekt de gemeente die geprangd zit tussen de Schelde en de Rupel zo in positieve zin af tegen haar buurgemeenten? We legden ons oor te luisteren bij Jasper Vandenhoudt. De 27-jarige student landschaps- en tuinarchitectuur besliste in 2014 om het professioneel over een andere boeg te gooien en een biercafé te openen in de Kapelstraat, in het centrum van Bornem. Het café werd al snel een gevestigde waarde bij zowel de jonge als oudere Bornemnaren en nauwelijks vier jaar later besliste Jasper dat het tijd was voor uitbreiding. Achter de hoek, in de Stationsstraat, heeft hij een nieuw pand opgekocht waar hij momenteel volop in de weer is met werkmateriaal, om hopelijk tegen de zomer zijn gloednieuwe zaak te openen.

© Joris Herregods

Dat Bornem bruist kan de cafébaas alleen maar beamen. “Over het hele grondgebied van de gemeente zijn er, inclusief de deelgemeenten, zo’n 70 horecazaken”, vertelt Jasper tussen de verbouwingswerken door. “In het centrum alleen al zijn er zo’n twintigtal zaken op een boogscheut van elkaar. Dat maakt dat het hier enorm leeft.”

Ondanks het al ruime aanbod aan cafés waagde Jasper het er in 2014 zelf op, met succes. “Wij kozen er voor om in De Hopschuur wat hoger in te zetten op bierbeleving met een assortiment van een honderdtal bieren. In het centrum van Bornem waren we daarin een voorloper.” De zaak sloeg al snel aan en dat zowel bij een jonger als een ouder publiek. “Je hebt hier een vast publiek, maar ook klanten die op wekelijkse basis een vier- à vijftal cafés aandoen.”

Verjonging

© Joris Herregods

Jasper is niet de enige jongeling die zich de laatste jaren in Bornem als zaakvoerder in de horecasector heeft gestort. “Er is over het algemeen een verjonging aan de gang. De laatste jaren zijn er heel wat zaken overgenomen door jonge uitbaters en dat brengt heel wat frisse ideeën met zich mee. Dat maakt dat er intussen wel voor elk wat wils is.”

In zijn nieuwe De Hopschuur, die hij hoopt te kunnen openen tegen de zomer, wil Jasper het zelf over een iets andere boeg gooien. “Binnenkort zal ik ook een terras hebben, waardoor ik overdag vroeger op de dag wil open gaan en naast het bieraanbod ook wat snacks op de kaart wil zetten, zoals pasta, een stoofpotje of een boerenboterham.”

Over eten gesproken. Op dat vlak hoeft de Bornemnaar ook verre van te klagen, zo meent alvast 92 procent van de bevraagden. “In het centrum zijn er op minder dan een vierkante kilometer zeker tien restaurants, waarvan ook enkele zeer hoogstaande zaken. Dat zet Bornem ook wel op de kaart”, zegt de jonge zaakvoerder.

Cultuuraanbod

Bijna 90 procent van de inwoners is zeer te spreken over het cultuuraanbod. “Dat verbaast me niks”, zegt Jasper. “De Schelde die langs onze gemeente stroomt zorgt voor een schilderachtig karakter en ook prachtige oude gebouwen als Paviljoen De Notelaer en Kasteel Marnix spreken tot de verbeelding. Net rond deze tijd gaat bovendien ons cultuurcentrum Ter Dilft weer open”, vertelt Jasper. “Neen, we mogen niet klagen in Bornem en dat brengt ook mee dat er hier een redelijk chauvinisme heerst. Dat zal mogelijk ook positief afstralen in de uitslag.”

Maar wat maakt nu dat Bornem zo opvallend positief afsteekt tegenover buurgemeenten Sint-Amands, Niel, Schelle en Hemiksem, die in vergelijking met het bruisende Bornem wel slaapdorpen lijken? “In onze regio is Bornem altijd de gemeente geweest met het meeste aantal horecazaken en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Sint-Amands zijn die niet enkel te vinden langs de Scheldeboorden.”

Jasper Vandenhoudt durft er ook niet echt de vinger op te leggen, maar denkt dat de geografische ligging in het voordeel van Bornem speelt. “Sint-Amands ligt wat afgelegen, terwijl door Bornem de drukke N16 loopt. Er is de laatste jaren een duidelijke bevolkingsgroei en er is hier ook veel industrie. De vele fabrieken zoals Pfizer, waar in shiften wordt gewerkt, brengen met zich mee dat er in de cafés in Bornem ook overdag heel wat volk zit. Ook Puurs profiteert daar van.”

© Joris Herregods

Dodentocht

Wie Bornem zegt, denkt meteen ook aan de Dodentocht, de bekende jaarlijkse wandeltocht van 100 kilometer, die iedere zomer duizenden sportievelingen van heinde en verre aantrekt. “Een week lang staat het hier dan op z’n kop en cafés en restaurants profiteren daar dan ten volle van”, zegt Jasper.

Is het dan echt alleen maar een grote goednieuwsshow in Bornem? Toch niet helemaal, als het van Jasper afhangt. “Achter mijn vorig café zat een fuifzaal. Sinds ik de deuren daar sloot is er toch behoefte aan een goed geïsoleerde zaal waar er ongestoord tot in de late uurtjes muziek kan gespeeld worden. Dat zal niet uit privé-initiatief ontstaan, dus kijk ik naar de gemeente om daarin een initiatief te nemen.”

Jasper Vandenhoudt kijkt ook met ietwat jaloerse blik naar buurgemeente Puurs dat in de zomermaanden dan weer wat meer tot leven lijkt te komen. “Puurs heeft toch een iets boeiender zomerprogramma met onder meer enkele fijne zomerbarretjes -en festivals verspreid over het hele grondgebied. In Bornem is alles toch wat meer rond het handelscentrum gesitueerd. Aan de Bornemnaren zelf om daarin verandering te brengen”, besluit hij.

12 weken Gazet van Antwoorden

Twaalf weken lang zet Gazet van Antwerpen onder het motto ‘Gazet van Antwoorden’ alle gemeenten van onze provincie in de kijker. Via een groot dataonderzoek beantwoorden we elke week een belangrijke vraag over uw gemeente, zowel in de krant als online.

Bekijk hier al onze vragen en ontdek hoe jouw gemeente scoort »

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER