Zes kandidaten mogen ontwerp maken voor nieuw museumgebouw M HKA: mix van Vlaamse en internationale architecten

Antwerpen -

Zes kandidaat-ontwerpers mogen een voorstel uitwerken voor het nieuwe M HKA. Begin 2025 wordt de begunstigde van de ontwerpopdracht bekendgemaakt.

id

LEES OOK. Stad stelt RUP op, Vlaanderen zoekt architect: “Nieuw M HKA wordt open en robuust gebouw”

Een selectiecommissie stelde een shortlist met zes kandidaat-ontwerpers samen uit 54 inzendingen. De selectie is een mix van Vlaamse en internationale architecten, met één uitsluitend Vlaams team, drie internationale teams en twee gemengde Vlaams-internationale teams.

Het Antwerpse Bovenbouw Architectuur slaat de handen in elkaar met Christ & Gantenbein uit Zwitserland, terwijl Office Kersten Geers David Van Severen uit Brussel samenwerkt met het Amerikaanse SO–IL Office. Robbrecht en Daem architecten, Dierendonckblancke architecten en Laura Muyldermans vormen een volledig Vlaams team.

Een gunningscommissie zal de offertes in de loop van het jaar beoordelen. De Vlaamse regering maakt de begunstigde van de ontwerpopdracht begin 2025 bekend. De publicatie voor het aanstellen van een aannemer en de uitwerking van het project volgen in de volgende legislatuur.

Open ruimte

“Het nieuwe museum zal in een hedendaagse architecturale setting de collectieruimte voorzien die M HKA nu ontbeert”, zegt Bart De Baere, algemeen en artistiek directeur van M HKA. “Het zal ook een volwaardige plek geven aan de film-museale werking en ruimte bieden voor sociale interactie en evenementen. Zo wordt het museum een open, publieksgerichte ruimte.”

De Vlaamse regering trok vorig jaar 130 miljoen euro uit voor de bouw van een nieuw museum voor hedendaagse kunst in Antwerpen. Dat komt op de plaats van het hof van beroep. De stad Antwerpen werkt aan de plannen voor de projectsite. Op basis van de resultaten van het hoogbouwrapport werd besloten om een deel van het project niet op deze site te realiseren. M HKA krijgt nog een onderzoekscentrum in de onmiddellijke omgeving van het nieuwe museum.

LEES OOK. Vlaamse regering heeft budget van 130 miljoen euro voor nieuwbouw M HKA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV