Peumans noemt Spanje in brief ‘EU onwaardig’, veroorzaakt diplomatieke rel

© foto’s pn, Blg, jvdp

De Spaanse regering heeft de Belgische ambassadeur in Madrid op het matje geroepen omdat Jan Peumans (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement, Spanje heeft beledigd in een brief, zo schrijft De Tijd dinsdagavond op zijn site.

pvm

Peumans richtte begin september een brief aan de opgesloten, voormalige voorzitster van het Catalaanse Parlement, Carme Forcadell. In die brief zegt Peumans onder meer het ‘te betreuren dat de democratie in Catalonië op gewelddadige wijze werd vertrappeld.’ Spanje zou volgens Peumans zelfs ‘niet beantwoorden aan de minimale eisen waaraan een lidstaat van de Europese Unie moet voldoen.’ Ten slotte zegt de N-VA’er dat hij hoopt dat Forcadell snel weer wordt vrijgelaten.

Peumans gaf de brief mee met Europees Parlementslid en partijgenoot Mark Demesmaeker (N-VA), toen die een bezoek bracht aan de gevangenis waar Forcadell is opgesloten. De brief werd op 7 september ook geplaatst op de Twitter-account van Demesmaeker.

De Belgische ambassadeur in Madrid, Marc Calcoen, kreeg nu te horen dat de Spaanse regering ‘ontsteld’ is over de brief van Peumans. ‘De officiële brief, van de voorzitter van een regionaal parlement, wordt gezien als een belediging voor Spanje’, meldt de Belgische ambassadeur in een verslag aan Buitenlandse Zaken in Brussel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘Inhoud volkomen onaanvaardbaar’

De Spaanse autoriteiten willen dat Buitenlandse Zaken contact opnemen met Peumans ‘om hem duidelijk maken dat de inhoud van zijn brief volkomen onaanvaardbaar is’. Op 18 september liet Madrid aan Peumans zelf al weten niet opgezet te zijn met zijn brief. ‘Een ronduit vijandig gebaar’, zo wordt het schrijven van Peumans bestempeld.

Ambassadeur Calcoen waarschuwt in zijn verslag aan Brussel dat dit incident bijdraagt tot een ‘steeds langer wordende lijst van irritaties’ over de bilaterale relaties tussen België en Spanje, zo meldt De Tijd verder. Dat de Spaanse regering ‘zich openbaar in niet-flatterende bewoordingen begint uit te spreken, zou ons toch enige zorgen moeten baren’, merkt Calcoen op.

Nog volgens de Belgische ambassadeur is het een meevaller dat de brief van Peumans, ‘die toch een aantal indrukwekkende beweringen neerzet over Spanje’, nog niet in de Spaanse pers is opgepikt.