De sticker is bijzonder moeilijk te verwijderen en UV- en weersbestendig.
Foto: mybike.belgium.be

Unieke QR-code op fiets en centrale databank: dit is MyBike, het nieuwste wapen in de strijd tegen fietsdiefstal

Vanaf vandaag kan iedereen in België een fiets registreren in de nationale databank MyBike. Een maatregel van de overheid in de strijd tegen fietsdiefstallen. Dankzij een sticker met een persoonlijke QR-code die je op je fiets plakt, kan de politie sneller achterhalen of een fiets gestolen is of niet. In Brussel bestaat het systeem al enkele jaren, maar nu wordt het ook in Vlaanderen en Wallonië uitgerold. 

Omdat heel wat mensen geen melding maken van een fietsdiefstal, weten we niet exact hoeveel fietsen er in ons land gestolen worden. Jaarlijks worden zowat 30.000 aangiftes van fietsdiefstallen gedaan, maar verkeersveiligheidsinstituut Vias gaat ervan uit dat minder dan de helft van de slachtoffers van fietsdiefstal aangifte doet bij de politie.

Om het probleem van fietsdiefstallen aan te pakken, rolt de overheid deze week een bestaand systeem uit Brussel uit over het hele land: MyBike. "Elke Belg krijgt toegang tot een eenvoudig en modern systeem dat dieven afschrikt en het voor onder andere de politie eenvoudiger maakt een gestolen fiets te identificeren", aldus minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

"Dit zorgt ervoor dat de afhandeling van aangiftes van fietsdiefstallen eenvoudiger kan verlopen, zowel voor de inwoners als voor de politiediensten", vult minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan.

Hoe werkt MyBike?

Je fiets(en) registreren kan via de website mybike.belgium.be. "Wie in Vlaanderen woont, kan daarna een sticker met daarop een QR-code aanvragen bij de Vlaamse overheid. Die sticker krijg je dan thuis geleverd en plak je op je fiets", aldus Wies Callens van de Fietsersbond. 

Gebruikers kunnen via de website alle gegevens van hun fiets(en) opslaan en ook aangifte doen van diefstal. Wanneer de politie een achtergelaten fiets vindt, kan de agent de QR-code scannen en heel snel achterhalen of de fiets geregistreerd is als gestolen fiets, en wie de rechtmatige eigenaar is van die fiets. 

De QR-code biedt ook voordelen bij de aankoop van een tweedehandsfiets. Een potentiële koper kan de code op de fiets scannen en nagaan of deze door de eigenaar als gestolen werd opgegeven. 

Al 50.000 registraties in Brussel

Het systeem bestaat in onze hoofdstad al enkele jaren en heeft volgens Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) zijn efficiëntie al duidelijk bewezen: "Er zijn al meer dan 50.000 geregistreerde fietsen op 'MyBike.Brussels', en er worden ook steeds meer fietsen teruggevonden. Ik ben dan ook heel tevreden dat dit succesvolle systeem uitgebreid wordt naar de rest van het land."

Ook de Fietsersbond juicht toe dat het systeem nu ook in Vlaanderen en Wallonië wordt uitgerold. "Dit is een enorme vooruitgang in de strijd tegen fietsdiefstal."

Beluister: het MyBike-systeem heeft de laatste jaren in Brussel duidelijk vruchten afgeworpen

Nationale Actieweek tegen Fietsdiefstal

Het MyBike-systeem wordt niet toevallig nu nationaal uitgerold. Deze week is namelijk de allereerste Nationale Actieweek tegen Fietsdiefstal. De hele week trachten de federale overheid en deelnemende lokale besturen zowel fietsers als getuigen te sensibiliseren over fietsdiefstal en hoe die te voorkomen.

De slogan voor deze eerste editie is 'Elke schakel telt'. Daarmee willen de organisatoren erop wijzen dat zowel fietsers zelf als getuigen, gemeenschapswachten en preventieadviseurs hun steentje kunnen bijdragen.

In het kader van de Nationale Actieweek wijst de overheid ook op de gevaren van sportapplicaties. "We raden aan om goed naar de privacyinstellingen van die apps te kijken", zegt Michiel Praet van FOD Binnenlandse Zaken, die de actieweek coördineert.

"We zien dat fietsdieven steeds vaker sportapps raadplegen om doelwitten te zoeken, door bijvoorbeeld te kijken waar een rit is geëindigd. Zij kunnen daar ook uit afleiden dat het om een duurdere fiets, zoals een koersfiets of mountainbike, gaat."

"Als gebruiker kan je privacyzones instellen, zorgen dat enkel vrienden je traject kunnen zien, geen foto's nemen van je fiets, en bijvoorbeeld pas na een kilometer de app starten, zodat dieven niet zien waar je woont."

Meer tips om fietsdiefstallen te voorkomen, vind je op de website besafe.be.

Beluister: de podcast 'Onder ons: crimi' ging vorige week onder meer over MyBike. Vanaf 10'30" gaat het over fietsdiefstallen.

Meest gelezen