© Victoriano Moreno

Kathedraal baadt vanaf september in het licht

De kathedraal krijgt in september nieuwe verlichting. Die moet ervoor zorgen dat het kerkgebouw en de omliggende straten in een feeërieke sfeer baden. Daarvoor worden 780 nieuwe armaturen geplaatst.

pvdp

De nieuwe verlichting is onderdeel van het lichtplan dat in 2012 werd gelanceerd. Onder meer het stadhuis, de Grote Markt en de Sint-Carolus Borromeuskerk hebben al nieuwe verlichting. “Er wordt gekozen voor verlichting die het daglicht zo dicht mogelijk benadert. De kathedraal zelf zal extra opvallen door het gebruik van sfeerverlichting”, zegt de schepen van Publiek Domein, ­Ludo Van Campenhout (N-VA).

13 kilometer kabel

In het totaal worden 780 nieuwe armaturen in en rond de kathedraal bevestigd. “De armaturen kunnen elk apart afgeregeld en gedimd worden. Hoewel het aantal armaturen bijna vertienvoudigd, verbruiken ze samen toch de helft minder energie dan de huidige exemplaren”, zegt de projectleider van de dienst Stadsontwikkeling, Michel Gerrits.

Om alle verlichting met elkaar te verbinden, wordt er in het interieur van de kathedraaltoren 1,5 kilometer kabelbaan geplaatst. “Daarin ligt 13 kilometer kabel”, zegt Michel Gerrits nog.

De nieuwe verlichting wordt op 1 september ingehuldigd. Dan is het precies vijfhonderd jaar geleden dat de kathedraaltoren werd opgeleverd.