Direct naar artikelinhoud
Bijzondere Bijstand

Klein detail: ontvolg je fucking ex

Klein detail: ontvolg je fucking ex
Beeld Sven Franzen

Mijn vriend en ik zijn uit elkaar. Op de sociale media zie ik dat onze gezamenlijke vrienden alles van hem, maar niets van mij liken. Moet ik mijn conclusies trekken?

Bart (liever geen locatie)

Beste Bart zonder locatie,

Wat een klootzakken, die vrienden van jou. Ik snap dat het voor hen een moeilijke situatie is, een dubbelspel spelen door bevriend te moeten blijven met beide helften van een koppel, maar even double tappen op beide foto’s lijkt me elementaire millennialbeleefdheid. Ja, dat is een ding, zoek het even op.

Ik zou je kunnen troosten door te ­zeggen dat Instagram mogelijks de likes onder elke foto zal doen verdwijnen, waardoor je niet meer kan zien wie wat waar liket, maar dan dringen we niet door tot de kern van je ­probleem. Je hebt duidelijk de foute vrienden gekregen bij het verdelen van de bezittingen. Was je zo verblind door je tranen dat je niet doorhad dat jij de kneusjes kreeg ­toegeschoven? Die met hun telefoon aan de hand gelijmd hun vriendschap enkel ­middels emotieloze emoji duidelijk kunnen maken? Heart eyes op je video maar tumble­weeds in je sms-inbox?

Voel je niet bekocht. In het midden van een breakup is er vrij spel voor grabbelen, meestal omdat een draaikolk van emoties ervoor zorgt dat ­niemand nog echt helder kan zien. Sla met je vuist op tafel (die mooie houten, waaraan jullie samen dat ­eerste zelf­gekookte maal hebben gegeten en waar jij toen kaarsvet op morste en hij niet boos werd maar er gewoon zijn glas rode wijn over uitgoot en zei dat dit het canvas van jullie leven zou worden) en word bovenal NIET sentimenteel. Herverdeel je vriendengroep. En zorg ervoor dat je minstens de volgende exemplaren overhoudt.

Maten die je zonder pardon op een barkruk zetten, je vol wijn kappen en de beste wingman zijn voor dat type met de tattoos iets verderop. Kompanen die je zomer kleuren door je mee op sleeptouw nemen ­wanneer jij binnen wil blijven mopperen op de ­discrepantie tussen je gevoelstemperatuur en de blote benen op alle terrassen. Danspartners voor festivals en raves, hulpchefs voor epische chili con carne-­avonden, cultuurnerds die je ál-tijd wel een goede nieuwe plaat, boek of film kunnen aanraden, onnozelaars die je vanuit het niets een grappige gif doorsturen en volhouders die je ­blijven meevragen naar die brunch, zelfs al heb je al ­duizend keer nee gezegd. Chauffeurs voor spontane roadtrips naar zee of een vreemde stad en ­dierenliefhebbers die ­ondertussen voor je kat willen zorgen. Moppentappers. Uithuilschouders. Wildebrassen.

Bart, de benefits van je friends worden pas duidelijk wanneer je hen de kans geeft je vrienden te zijn. Stop met liken. Start met leven.

En euh... Klein detail. Ontvolg je fucking ex.