Volgens de lokale autoriteiten zitten zo'n 3.000 toeristen vast op Nieuw-Caledonië.
Foto: AP

Honderdtal toeristen uit Nieuw-Caledonië geëvacueerd

Er zijn een 100-tal toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië. Dat melden de lokale autoriteiten. Australië en Nieuw-Zeeland begonnen gisteren de eerste evacuatievluchten uit te voeren voor burgers die op het eiland gestrand waren. In het Franse overzeese gebied bij Australië vinden al ruim een week dodelijke rellen plaats. De luchthaven blijft nog zeker tot zaterdag gesloten voor commerciële vluchten. 

Volgens de lokale autoriteiten zijn zo'n 3.000 toeristen gestrand op het eiland nadat er begin vorige week dodelijke rellen zijn uitgebroken. Alle commerciële vluchten werden geschrapt waardoor toeristen nu vastzitten in resorts en hotels. Ze maken gewag van voedseltekorten, geweervuur, brandstichting en plunderingen in de buurt van resorts, waardoor ze bang zijn voor hun veiligheid. 

Bij de onrust in het gebied vielen al 6 doden, onder wie 2 gendarmes, en honderden gewonden. Daarnaast werden ook honderden relschoppers gearresteerd. De afgelopen nacht verliep, ondanks 2 branden, kalmer dan de voorbije nachten. 

AustraIië en Nieuw-Zeeland

Australië en Nieuw-Zeeland begonnen gisteren de eerste evacuatievluchten uit te voeren voor burgers die op het eiland gestrand waren. "Een 100-tal toeristen zijn al teruggekeerd naar hun thuisland met vluchten die door hun overheden werden georganiseerd", zei de Franse hoge commissaris Louis Le Franc in een verklaring.

"Die operaties zullen blijven plaatsvinden tot de internationale luchthaven La Tontouta heropent." De luchthaven blijft nog zeker tot zaterdag dicht voor commerciële vluchten. 

De Franse president Emmanuel Macron reisde gisterenavond naar Nieuw-Caledonië. Hij is vertrokken "met een verantwoordelijkheidsgevoel", vertelde zijn woordvoerder Prisca Thevenot aan de Franse pers. De Franse president wil er een missie opzetten. Wat die missie precies inhoudt, is nog onduidelijk. 

Wat is er aan de hand in Nieuw-Caledonië?

Op Nieuw-Caledonië is de noodtoestand van kracht nadat er begin vorige week rellen waren uitgebroken. Het leger is ingezet, een avondklok is van kracht en er is een verbod op het sociale mediaplatform TikTok.

De rellen zijn een reactie op de goedkeuring van een grondwetswijziging door de Franse Assemblée Nationale, het Lagerhuis van het parlement. Die wijziging zou ervoor zorgen dat iedereen die minstens 10 jaar in Nieuw-Caledonië woont, mag stemmen in de provinciale verkiezingen. Tot nu toe mochten alleen mensen en hun kinderen stemmen die al voor 1998 op het eiland woonden.

In de praktijk gaat het over 25.000 kiezers, vooral Fransen. Tegenstanders zeggen dat de nieuwe regeling ervoor zou zorgen dat de stem van de oorspronkelijke bewoners minder gehoord zal worden. Voorstanders argumenteren dat de verkiezingen zo democratischer worden.

Meest gelezen