Op de daken van wzc Ten Weldebrouc moet tegen het voorjaar een deel van de zonnepanelen komen.© rr

Inwoners kunnen investeren in zonnepanelen op daken van gemeentelijke gebouwen

Willebroek -

Dit voorjaar legt energiecoöperatie Ecopower 508 zonnepanelen op de daken van twee gemeentelijke gebouwen in Willebroek. De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Willebroek kunnen investeren en mede-eigenaar worden van het project.

Wout Van Den Eede

Deze grootschalige investering in zonne-energie past in het kader van het door Willebroek ondertekende Burgemeestersconvenant 2030 en het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1.

“We zijn trots dat we als gemeente Willebroek een voortrekkersrol spelen in de transitie naar hernieuwbare energie”, zegt Thierry Serrien, schepen van Klimaat en Energie (Groen). “Dit project van zonnepanelen op onze daken is mede mogelijk door de betrokkenheid van de inwoners van Willebroek en een concreet voorbeeld van onze ambitie voor een duurzame toekomst. Het laat zien dat we in samenwerking stappen kunnen zetten om onze klimaatdoelstellingen te bereiken.”

Delen in winst

Er komen zonnepanelen op de daken van het Administratief Centrum in de Pastorijstraat en Woonzorgcentrum Ten Weldebrouc in Westzavelland. Op deze daken wordt er in totaal 234 kWp aan zonnepanelen geplaatst, goed voor elk jaar 75 ton minder CO2-uitstoot en een jaarlijkse productie van 210.600 kWh. Dat is voldoende groene stroom voor het totale jaarverbruik van zestig gemiddelde Vlaamse gezinnen.

Dankzij de coöperatieve aanpak van Ecopower, de partner van de gemeente in dit verhaal, kunnen alle inwoners van Willebroek mee participeren, krijgen ze medezeggenschap en delen ze in de winst. De elektriciteit wordt grotendeels plaatselijk verbruikt door de gemeente tegen een voordelig tarief. Het overige deel wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de coöperanten van Ecopower die dat willen.

“Na 20 jaar eindigt deze exploitatie-overeenkomst en worden de zonne-installaties eigendom van de gemeente”, vertelt schepen Luc Spiessens, bevoegd voor het beheer van de gemeentelijke infrastructuur.

Infomoment

Op donderdagavond 16 mei om 19.30 uur organiseren de gemeente en Ecopower een informatiemoment in de cafetaria van het WZC Ten Weldebrouc in Willebroek.

Je inschrijven om deel te nemen aan het project kan via www.ecopower.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners