© credit

Van CD&V naar Lijst Burgemeester

Met haar vertrek bij CD&V in 2014 opende ze de doos van Pandora in de Putse gemeentepolitiek. Nadien keerde raadslid Rina Van Looy terug naar de partij. Nu, vier jaar later, staat ze als onafhankelijke op de Lijst Burgemeester

van Peter Gysbrechts (Open Vld).

Kristof Van Rompaey

De Putse politiek raakte in 2014 ruim een jaar lang verstrikt in een web van procedureslagen. De inzet? Het roer van de gemeente. Verkiezingen 2012: CD&V vormt een coalitie met N-VA en steekt zo na twee legislaturen burgemeester Peter Gysbrechts naar de kroon. Die laatste moet de sjerp afstaan aan Chris De Veuster (CD&V). Januari 2014: raadslid Rina Van Looy neemt ontslag bij CD&V. Als enkele maanden later ook CD&V-schepen Chris Bosmans als onafhankelijke voortgaat, laat Open Vld de gemeenteraad stemmen over de ‘structurele onbestuurbaarheid’ van de gemeente, wat bij goedkeuring een bestuurswissel mogelijk maakt.

Door het vertrek van Van Looy en Bosmans zegt N-VA het vertrouwen in CD&V kwijt te zijn. Even later kondigden Open Vld en N-VA aan dat zij samen voort willen, maar die overgang loopt niet op rolletjes. De onbestuurbaarheid wordt telkens ingetrokken om ze met een aangevuld dossier weer op te starten. Iets wat zelfs tot drie keer toe gebeurt. In 2015 kan burgemeester Gysbrechts de sjerp dan toch opnieuw aantrekken.

Vorig jaar bevestigde de Raad van State ten gronde dat er voldoende argumenten waren om de onbestuurbaarheid destijds vast te stellen.

Tijdens het hele kluwen keerde Van Looy enkele maanden na haar ontslag al terug naar CD&V, maar dat kon het vertrouwen bij N-VA niet herstellen. Nu heeft ze besloten om als onafhankelijke kandidaat op de Lijst Burgemeester van CD&V-rivaal Peter Gysbrechts te staan. Ze stapt uit de CD&V-fractie en werkt de legislatuur af als onafhankelijk raadslid.

“Voor mij draait het niet zozeer om ideologie, wel om de inhoud”, stelt Van Looy. “Ik wil zaken veranderen op een positieve manier en dat is exact wat Lijst Burgemeester mij biedt.” Van Looy zegt haar politiek engagement onverminderd voort te willen zetten. “Ik hou van mijn werk als raadslid. Ik heb veel respect voor alle vrijwilligers in het verenigingsleven. Voor hen wil ik actief blijven werken, zodat ze de best mogelijke ondersteuning krijgen.”

Lijsttrekker Gysbrechts zegt het raadslid met open armen te verwelkomen. “Lijst Burgemeester kijkt niet naar het verleden, wel naar de toekomst”, stelt hij. “We vragen enkel dat al onze kandidaten zich kunnen vinden in onze positieve visie. Rina gelooft in ons project en dat sterkt me in de overtuiging dat we op de juiste weg zitten. Als de kiezer het ons gunt, maken we samen de gemeente nog mooier.”

“Geen verrassing”

CD&V en Groen kondigden in het voorjaar al aan dat zij naar de kiezer trekken als kartel. Het vertrek is er geen verrassing. “De facto was zij al geen lid meer”, zegt lijsttrekker Chris De Veuster (CD&V). “Ze betaalde geen lidgeld en afdrachten als raadslid meer. Inhoudelijk kan je vragen stellen bij haar opkomst. Het RUP Grasheide, de afbraak van de Leeuwerik en een tweede verdieping zonder functie op de kinderopvang: ze was tegen, maar nu gaat ze in zee met de mensen die deze projecten erdoor drukten.”

De Veuster benadrukt anderzijds dat de keuze van Van Looy haar zaak is. “Binnen onze huidige groep is er veel vertrouwen. Na de onbestuurbaarheid heeft Rina weinig moeite gedaan om dat vertrouwen te herstellen, terwijl solidariteit net de basis voor een degelijk beleid vormt. Wij zijn een stabiele partij met mensen die op elkaar kunnen bouwen. Wij houden ons aan ons project met onze kandidaten. Het is de kiezer die beslist.”