© Belga

Gevolg van fipronilcrisis: amper nog kippen te koop

Wie leghennen wil kopen, moet goed zoeken. In de nasleep van de fipronilcrisis van afgelopen zomer is er een tekort aan legkippen. Witte zijn nog te koop, maar bruine zijn niet meer te vinden.

kristin matthyssen

Pluimveehandelaar Gerd Van den Berghe van land- en tuinbouwwinkel Aveve in Grobbendonk kreeg gisteren een lading witte leghorns binnen van de broeierij, maar bruine, zwarte of grijze leghennen zijn dit jaar niet meer te koop. Sierkippen wel, maar wie echte leghennen wil en niet van de kleur wit houdt, moet geduld uitoefenen tot 2018. Ook op de openbare markten zijn er bijna geen bruine leghennen meer te koop.

De kippenschaarste is nog een gevolg van de ­fipronilcrisis. Veel kippenhouders moesten hun dieren laten slachten. Om hun stallen te herbevolken, hadden ze tienduizenden kippen nodig.

Vraag ook toegenomen

Bovendien was er de afgelopen maanden ook een sterke stijging van de vraag naar leghennen bij particulieren. Veel gezinnen begonnen zelf enkele leghennen te houden, omdat ze de eieren in de winkels niet meer vertrouwden en ook omdat de prijs van de eieren tijdelijk sterk gestegen is.

“En dan zijn er nog de acties van de gemeentebesturen. Grobbendonk bijvoorbeeld deelde 1.100 kippen uit onder zijn inwoners om de afvalberg te verkleinen”, vertelt Gerd Van den Berghe. “De meeste mensen verkiezen bruine eieren van bruine kippen boven witte eieren van witte kippen. Dat is puur psychologisch. Daarom is er nu tijdelijk een schaarste van bruine en andere donkergekleurde leg­hennen.”

Normaal loopt het kippen­seizoen van half februari tot oktober. “Maar de mensen kopen ook ’s winters leghennen, bijvoorbeeld als hun hok geplunderd wordt door de vos. Normaal is die bevoorrading voor particulieren geen probleem. Nu dus uitzonderlijk wel. De meeste kuikens in de broeierijen zijn momenteel drie weken oud. We verkopen vooral leghennen van zeventien weken. Binnen enkele maanden zal de toestand weer genormaliseerd zijn.”

Prijs piekt niet

Opmerkelijk genoeg is de prijs van een witte leghorn niet verdubbeld zoals de eierprijs. Ondanks de schaarste kost een levende kip nog evenveel, ongeveer 10 euro per stuk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER