Debby Onsea neemt de fakkel van frituur Den Bareel over van Elien Vercammen. © Joren De Weerdt

Nieuw tijdperk breekt aan bij frituur Den Bareel: Elien (31) draagt fakkel over aan Debby (36)

Heist-op-den-BergElien Vercammen (31) draaide vrijdag haar laatste dag als zaakvoerster van frituur Den Bareel in de Lostraat in Heist-op-den-Berg. Ze draagt de fakkel over aan Debby Onsea (36), die de deuren na enkele vernieuwingen op vrijdag 7 februari heropent.

Het werd vrijdag een emotionele dag voor Elien van Den Bareel. Vijftien jaar geleden reageerde ze als jobstudent op een vacature bij de toenmalige zaakvoerders van de bekende frituur. “Aanvankelijk was dat om te babysitten op hun twee kindjes die toen nog klein waren”, zegt ze. “Maar ze zochten ook iemand om mee in de frituur te staan. Zo ben ik er gestart en werd het me duidelijk dat dit wel mijn ding is. Ik heb er als student gewerkt tot ik mijn diploma van de hotelschool behaalde. Nadien heb ik er nog vier jaar vast gewerkt.”

Nadat ze een relatie was begonnen, ging Elien een halfjaar bij Telenet werken. “Dat was niet meteen mijn droomjob”, zegt ze. “Maar na een halfjaar kreeg ik te horen dat Den Bareel over te nemen stond. Ik had best interesse en heb de frituur dan acht jaar voor mezelf gerund. Ik heb de job altijd enorm graag gedaan en dat is nu nog altijd het geval. Waarom ik er dan mee stop? In de eerste plaats ben ik mama van twee dochters van 5 en 2,5 jaar. Mijn man werkt in ploegen en de combinatie met de zaak begint te wegen op ons gezinsleven. Tijdens onze vakantie in september viel de beslissing om een overnemer te zoeken.”

Sociaal contact

Opvolging vond Elien behoorlijk vlot bij Debby Onsea uit Itegem (Heist-op-den-Berg). “Ik werkte bij Dami Horeca, waar Elien haar producten bestelde”, zegt ze. “Ze kwam bij ons aan de kassa met de vraag of ze een papier mocht ophangen om een overnemer te zoeken voor haar zaak. Ik zag daarin een mooie kans en sprong er in overleg met mijn man Jimmy (Van Egdom, red.) meteen op. Hij houdt zijn vaste job, maar gaat achter de schermen wel helpen.”

Ik speelde al langer met het idee om zelf een frituur te beginnen. Ik bloei helemaal open van het sociaal contact. Als ik ooit mijn droom wilde waarmaken, was het nu wel hét moment

Debby Onsea
Neemt frituur Den Bareel over

De frituurwereld is voor Debby allesbehalve nieuw. Ze draaide naast haar vaste job al dertien jaar mee in verschillende frituren. “Ik speelde al langer met het idee om er zelf een te beginnen”, zegt ze. “Ik bloeide helemaal open van het sociaal contact, maar het viel moeilijk te combineren met onze activiteiten van destijds in discotheek De Volmolen in Lier. Mijn man was daar manager. Ik werkte er aan het onthaal, in de vestaire en aan de kassa. Toen corona de kop opstak, zijn er veel zaken gesloten, waaronder ook De Volmolen. Als ik ooit mijn droom van een eigen frituur wilde waarmaken, was het nu wel hét moment.”

Blijvend aandenken

Debby draait als flexijobber al een tijdje mee in de zaak. Vanaf zaterdag 1 februari wordt zij officieel de zaakvoerster. Elien blijft nog tot in de zomer op zelfstandige basis meewerken in de zaak, terwijl ze op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. “De komende week sluiten we de deuren en plannen we enkele vernieuwingen, waaronder schilderwerken en het installeren van nieuw meubilair”, zegt Debby. “Op vrijdag 7 februari om 16.30 uur heropenen we en bieden we elke klant een glaasje cava of fruitsap aan. De drie jobstudenten die bij Elien aan de slag waren, blijven ook bij ons aan het werk.”

Als blijvend aandenken aan haar tijd in de frituur neemt Elien een kunstwerk mee dat ze liet maken door Dieter Dresselaers uit Itegem. “Hij is vorige week nog een frietje komen eten en kwam het werk nog een keer bewonderen”, zegt Elien. “Het is leuk dat ik toch nog een blijvend aandenken aan de zaak mee kan nemen naar huis.”

Elien (rechts) blijft nog tot de zomer meewerken in haar voormalige zaak. © Joren De Weerdt