Direct naar artikelinhoud
Voetbal

3 doelpunten per match: het Genkse gevaar komt van overal

Trossard (centraal) viert zijn goal tegen Zulte Waregem van zaterdag met Pozuelo (links), Uronen en co.Beeld BELGA

Racing Genk raast door de eerste maanden van het seizoen met gemiddeld drie doelpunten per wedstrijd. Een machine. Vanavond in het Noorse Sarpsborg willen ze hun foutloos parcours in de Europa League voortzetten.

Tegenstanders komen dit seizoen ogen tekort tegen Racing Genk. Het Limburgs gevaar loert om elke hoek: 54 doelpunten in 17 wedstrijden, 15 verschillende doelpuntenmakers, 15 verschillende assistgevers.

"Ik streef naar een totaalvoetbal, waarbij iedereen op dezelfde manier functioneert en op elk moment hetzelfde denkt", vertelt Philippe Clement op de luchthaven van Maastricht, vlak voor de afreis naar Noorwegen. "In de competitie scoren we iets minder dan Club Brugge, maar we hebben wel meer schoten op doel en meer balbezit. Die gegevens tonen aan dat we aanvallend voetbal brengen en dominant proberen te zijn."

Ex-speler Thomas Buffel had geen ongelijk toen hij afgelopen zaterdag opperde dat Genk een echte machine is geworden. "Een mooi compliment", lacht Clement. "Het klopt ook dat ons aanvalsspel heel veelzijdig is. Iedereen is erbij betrokken. Zelfs onze centrale verdedigers zijn gevaarlijk op stilstaande fases en onze backs begrijpen dat zij een belangrijke rol hebben in ons systeem."

Samatta, Trossard, Pozuelo, Malinovski, de lof van de usual suspects is al uitvoerig bezongen. Maar Clement benadrukt niet zomaar de rol van zijn backs. Jere Uronen en Joakim Maehle zijn samen goed voor zes assists en twee goals én ze hadden een voet in bijna de helft van de Genkse goals dit seizoen.

Automatismen

"De coach ziet ons offensief als een belangrijke schakel", vertelt Maehle. "Het komt erop aan om onze momenten zorgvuldig te kiezen", vervolgt Uronen. Dan is het verrassingseffect groter.

"Dat het zo vlot loopt, heeft vooral met de automatismen te maken. Op links zijn we zo goed op elkaar ingespeeld dat ik niet meer hoef na te denken. Ik wéét wat Trossard en Pozuelo zullen doen en ik wéét dus ook in welke zone ik de bal mag verwachten." Op rechts heeft Maehle nog iets meer werk voor de boeg. "Ndongala en ik moeten elkaar nog beter leren aanvoelen", zegt de Deen. "Het grote verschil met de flank van Uronen is dat hij op links een rechtsvoetige voor zich heeft. Trossard komt graag naar binnen. Ndongala is een rechtspoot en wil net als ik graag buitenom."

'Ik streef naar totaalvoetbal, waarbij iedereen op elk moment hetzelfde denkt'
Philippe Clement, coach Racing Genk

Toch loopt het bij Genk als een tierelier. "Er zijn wedstrijden waarin we het moeilijk hebben om de muur te slopen", zegt Uronen. "Maar dan kunnen we net zo goed scoren uit een stilstaande fase. We hoeven niet op één of twee spelers te vertrouwen om het verschil te maken, dat is onze grote sterkte. Er zijn bij ons niet zoveel spelers die nog niet gescoord hebben. Iedereen is productief, dat maakt het voor onze tegenstanders zo moeilijk om een wedstrijdplan uit te dokteren. Je kunt wel proberen iemand te neutraliseren, zoals een paar ploegen vorig seizoen deden door mandekking te spelen op Pozuelo. Daar vonden we toen geen oplossing voor, nu zorgt dat gewoon voor meer ruimte voor andere spelers."

Maehle vult aan: "Sommige ploegen proberen een overtal te creëren op het middenveld, maar dat zorgt dan weer voor meer vrijheid op de flank. Als je één deur sluit, opent er een andere."